Cheb chce odstranit vraky z ulic, není to ale snadné

29. leden 2019 09:00

Město Cheb se společně s městskou policií snaží zbavit nepojízdných aut v ulicích. I když se ročně zabývá desítkami případů, podaří se odtáhnout jen několik vozů. 

„V roce 2018 strážníci řešili 50 vraků, což mě překvapilo. Je to ale legislativně dlouhodobý proces. Ne každé vozidlo, která má rozbité okno nebo zrcátko, se dá považovat za vrak. Vždy musí městská policie a odbor dopravy najít majitele a až nakonec je možné vrak odtáhnout,“ řekl místostarosta Chebu Jiří Černý.

Vloni tak městská policie označila za vrak tři vozidla, dalších šest vozidel bylo označeno za vozidla opuštěná. Letos už městská policie odtáhla tři opuštěná vozidla. Pokud autu nechybí podstatná část konstrukce nebo mechanismu, nejde podle zákona o vrak. A to i v případě, že je auto například plné odpadků nebo jej využívají k přespání bezdomovci.

Město má šanci se vozidel zbavit, pokud tvoří překážku silničnímu provozu nebo poškozují životní prostředí. I tak ale musí vždy nejprve vyzvat majitele, aby auto odstranil sám.

Na odstraňování vraků, které nejenže kazí vzhled města, ale zabírají i cenná parkovací místa, chce město pracovat dál. Jak ale dodal Černý, když se podaří nějaký vrak z ulice dostat, brzy se jinde objeví další.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio