Cheb bojuje s vandaly a prostitutkami, chce zřídit detašované pracoviště za městem

29. květen 2014

Cheb zavede přísnější opatření proti prostitutkám a výtržníkům. Za městem plánuje postavit detašované pracoviště městské policie, kam budou strážníci vozit problémové lidi na výslechy. Pracoviště by mohlo vzniknout během prázdnin.

Prostitutky a lidé polehávající v okolí nádraží se vrátili s příchodem teplého počasí. Městu došla trpělivost, uvedl místostarosta Michal Pospíšil z ODS.

„Uvědomili jsme si, že vykazování z místa a placení pokut je v tomto směru neúčinné, proto jsme se obrátili na některá města, která s tím mají zkušenost, a chtěli bychom přejít na jejich systém,“ přibližuje Pospíšil.

Radnice chce dostat problémové lidi z Chebu pryč. Rozhodla se proto postavit za městem detašované pracoviště městské policie, kam by strážníci vozili hříšníky na výslechy.

„Znamenalo by to, že by nějakým způsobem museli vysvětlit, proč to dělají. Protože by to bylo detašované pracoviště, tak bychom měli jistotu, že než by do této činnosti mohli opět zabřednout, tak to bude chvilku trvat,“ dodává Pospíšil.

Odloučené pracoviště by za Chebem mohlo vzniknout už během prázdnin. Město se obává, že s příchodem tohoto období problémových lidí zamíří do města více. Problémy jsou například na ulici 17. listopadu nebo kolem nádraží, ale nejen tam.

„Jsou to příjezdové cesty, které vedou z Německa, tam je zájem z hlediska prostituce největší. Co se týče konzumace alkoholu a povalečství, centrem je nádraží a přilehlé zelené plochy, “ popisuje Pospíšil.

Podle místostarosty chybí k účinnému boji proti lidem, kteří obtěžují svým chováním okolí, legislativa. Kromě prostitutek a opilců jde stále častěji také o narkomany, kteří mohou být nebezpeční svému okolí.

Ačkoli býval Cheb synonymem pouliční prostituce, v posledních letech se situace výrazně zlepšila. Přesto v nočních ulicích není problém na prodejné ženy narazit. Dokázat prostituci je ale v některých případech těžké.

Zatímco prostituce na ulici je jednoznačně závislá na blízkosti hranic a poptávce zákazníků z Německa, problémy s opilci a žebrajícími bezdomovci mají i města dál od hranic. Například v Sokolově využívají u nepolepšitelných lidí zákaz pobytu, za který při porušení už hrozí vězení.

Spustit audio