Cestování vlakem se lidem líbí. V kraji přibývá cestujících na železnici

1. listopad 2016

V Karlovarském kraji přibývá cestujících na železnici. Více jezdí místní, kteří využívají regionální dopravu. Roste také počet turistů, kteří do kraje přijíždějí vlakem. Podle vedení kraje je to především díky modernizaci vlaků a rozsahem spojů.

„Nyní víme, kolik nám projíždí cestujících. A v posledních třech letech se jedná o nárůst, loni i jeden z nejvyšších v Česku. Díky tomu, že se některé tratě obnovují a že se zásadním způsobem obnovil vozový park, lidé zjišťují, že vlaková doprava je pohodlná," říká náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Drtivou většinu spojů v Karlovarském kraji provozují České dráhy. Ty sice nesdělují přesné počty cestujících v regionální dopravě, nárůst ale potvrdily. Vytížená je například linka Mariánské Lázně - Cheb - Sokolov - Karlovy Vary, kde jezdí nové jednotky RegioShark.

Podle Pánika roste využití železnice i u turistů. „Ročně jich přijede do kraje třikrát tolik, než tu žije lidí. A využívají k cestám stále více železnici. Což pak zase přináší peníze a pracovní možnosti pro naše obyvatele," dodal Pánik.

Kraj dotuje základní dopravní obslužnost na železnici ročně 225 miliony korun. Dalších zhruba 75 milionů dostává na tento účel kraj od státu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio