Česko zažívá další vlnu rozvolňování. Otevřely se kadeřnictví, kosmetické salony i některé památky

4. květen 2021 14:35

Negativní test na koronavirus nebo certifikát o provedeném očkování. To musí nově předkládat zákazníci v kadeřnictví a dalších provozovnách služeb. Ty díky zlepšující se epidemické situaci v tomto týdnu otevřely po víc než čtyřech měsících.

Provozovny služeb jako jsou kadeřnictví, masáže a další otevřely za přísných hygienických podmínek. Kromě omezení kapacity lidí v interiérech, musí mít zaměstnanci i zákazníci respirátory. Lidé se navíc musí prokazovat buď certifikátem o provedeném očkování, nebo negativním testem na koronavirus.

V kadeřnictví v Karlových Varech Drahovicích, kam před pandemií přicházeli zákazníci bez objednání, teď kvůli novým podmínkám pořídili knihu objednávek. „My jsme byli nuceni zavést poprvé po 20 letech objednávkovou knihu kvůli tomu, aby lidem, kteří jsou otestovaní a mají platnost výsledku jen těch 72 hodin, ten termín nevypršel,“ říká jeho spolumajitelka Simona Dobišová.

V Karlovarském kraji se od pondělí otevřely také památky, které nabízí individuální prohlídky. Od 10. května vláda kromě maloobchodu uvolní také další služby jako opravny obuvi, autobazary, autosalony, fotografické služby, provoz lanovek, střelnice, ale také provoz solárií. Fungovat budou znovu smět také hodinářství, zlatnictví, truhlářství, služby péče o dítě do tří let věku v denním režimu, pobočky budou moci otevřít cestovní kanceláře a agentury.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio