Českem se prohnala bouře Eberhard. Silný vítr způsobil škody také v Karlovarském kraji

11. březen 2019 09:00

Kalamitu museli energetici vyhlásit skoro ve všech krajích. V Ostrově vítr odnesl střechu kancelářské budovy. Hasiči vyjížděli ke stovkám událostí.

V Karlovarském kraji v neděli (10.3.) odpoledne opět zesílil vítr. Na několika místech pokácel na silnice stromy, jinde odnášel kusy střech. V průběhu neděle do sedmé hodiny večer vyjížděli hasiči v Karlovarském kraji v 53 případech poskytnout technikou pomoc.

Hasiči vyjížděli k několika popadaným stromům

V naprosté většině se jednalo o odstranění popadaných stromů, které blokovaly průjezd na silnicích i železnicích. Doprava stála na několika úsecích. Vlaky nejezdily například z Františkových Lázní do Aše a také z Horní Blatné do Potůčků. Na silnicích zasahovali hasiči například v Chebu, Bečově, Březové, Zádubu, Teplé, Dolním Žandově, Toužimi, Rotavě a na dalších desítkách míst.

Tisíce domácností byly bez elektřiny. „V Hranicích hasiči poskytli pomoc u pacientky, která je doma napojena na dýchací přístroj a po výpadku elektřiny hrozilo, že ho nebude moct používat,“ řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. 

V Ostrově na Karlovarsku odnesl vítr část střechy finančního úřadu

Podle starosty Ostrova Jana Bureše odnesl vítr zhruba 40 procent střechy finančního úřadu v centru města. Nikomu se při tom nic nestalo. Spadlé trosky střechy ale zavalily zaparkovaná auta a poškodily je. „Sedm je hodně poničených, jedno méně, dalším třem autům se to vyhnulo,“ potvrdil starosta.

Podle Josefa Cinka z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v neděli odpoledne naměřily přístroje nejsilnější náraz větru v Aši, kde dosáhl rychlosti přes 115 kilometrů v hodině. Na Klínovci měl vítr rychlost 104 kilometrů a v Krásném Údolí téměř 94 kilometrů za hodinu. Na řadě míst Karlovarského kraje silný vítr doprovázely i bouřky.

Aktuální situace v kraji

Několik domácností nadále zůstává bez proudu. Od nedělního večera v kraji platí kalamitní stav kvůli poruchám na elektrickém vedení, vyhlásil ho ČEZ. Bez proudu bylo v kraji před osmou hodinou asi 4300 domácností, uvedla regionální mluvčí ČEZ Michaela Jírovcová. Nejhorší situace je v odlehlých částech okresu Cheb. Práce na opravách budou pokračovat celý den.

Podle předpovědi meteorologů mají být dnes téměř v celém kraji sněhové přeháňky. Vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině, na horách i 90 kilometrů v hodině. Ve vyšších polohách se také mohou tvořit sněhové jazyky.

autoři: Jan Čech , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio