České dráhy vydaly nový jízdní řád platný už od prosince

28. listopad 2018 15:00

9. prosince vstoupí v platnost nový jízdní řád Českých drah pro rok 2019. V Karlovarském kraji dojde k několika drobným změnám. Nově nasadí železničáři spoj z Chebu přes Vojtanov do německého Zwickau.

Nové moderní soupravy nasadí železničáři na linku R5, tedy na rychlíkové spoje z Chebu, přes Karlovy Vary a Ústí nad Labem do Prahy.

„Do těchto vlaků budou zařazeny modernizované vozy, kde je samozřejmostí klimatizace, vlakové WC, dětský koutek a dětské kino, zásuvky na drobnou elektroniku,“ vyjmenoval rozdíly mezi současnými soupravami a spoji ředitel regionálního obchodního centra České Dráhy Karlovy Vary Vladimír Omelka. Vagóny budou nově vybaveny také internetovým Wi-Fi připojením.

Další novinkou je spoj z Chebu do německého Cvikova. „Vlak bude vyjíždět před šestou hodinou z Chebu. O víkendech po osmé hodině. Večer se bude vracet před osmou hodinou večerní,“ doplnil Omelka.

Novinkou je také cyklovlak a do budoucna by Karlovými Vary mohlo projíždět Pendolino

České dráhy nasadí i v roce 2019 sezónní spoje. Cyklisté budou moci využívat cyklovlak Ohře mezi Chebem a Karlovými Vary, jezdit bude také turistická linka z Karlových Varů do stanice Horní Slavkov - Kounice. O letních prázdninách dráhy zavedou spoj mezi Karlovými Vary a Kyselkou.

Představitelé Karlovarského kraje chtěli v novém jízdním řádu zavést vlak inter city Pendolino. Tem měl jezdit z Karlových Varů, přes Cheb a Plzeň do Prahy. Důvody proč nakonec nebude spoj vypravován, vysvětlil náměstek hejtmanky Martin Hurajčík: „My už byli s ministerstvem dopravy domluveni, že toto Pendolino bude prodlouženo z Chebu do Karlových Varů, protože Karlovy Vary, jako krajské město, si to jistě zaslouží. Bohužel na poslední chvíli do toho vstoupily zájmy soukromých dopravců.“

S prodloužením spoje Pendolina z Chebu do Karlových Varů se ale do budoucna počítá. „Pevně doufám, že se nám podaří to Pendolino zařadit do jízdních řádů 2019 nebo pro jízdní řády roku 2020,“ dodal Hurajčík.

V roce 2019 dojde také k několika výlukám v Karlovarském kraji. Ta největší bude v září na trati z Chebu do Plzně, mezi stanicemi Mariánské Lázně a Chodová Planá, kde se v současnosti staví silniční obchvat. 

autoři: Jan Čech , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio