Cenu Lúč z tmy letos získali opět ti, kteří nezištně pomáhali Romům nejen na Slovensku

15. prosinec 2022

Na Slovensku se už po páté udělovala Lúč z tmy. Získávají ji jednotlivci i týmy, které se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života, nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Ocenění udělují romské organizace a nezávislé osobnosti.

Cenu Lúč z tmy v letošním roce získala i Gabriela Radičová, která úspěšně podporuje talenty romských žáků a angažuje se za zlepšení postavení Romů. Sama je ředitelkou soukromého hudební a dramatické konzervatoře v Rimavské Sobotě. Školu navštěvují děti z chudého prostředí, který škola i díky umění poskytuje vzdělávání. Oblíbená pedagožka se téměř deset let věnuje vyučování romského jazyka a literatury.

„Myslím si, že Romové mají velmi málo příležitostí a možností změnit své postavení. A to není dobře.”

Ocenění získala i Dagmar Litterová, která pracuje ve státní správě. V současnosti působí jako ředitelka odborů na ministerstvu práce, který dohlíží na rovnost šancí při získávání dotací z fondu EU. Lúč z tmy získala za to, že je přirozeným vzorem pro vstup mladých lidí z národnostních menšin do státní správy, kdy by mohli díky svým životním zkušenostem a vědomostem bořit stereotypy a předsudky a ovlivňovat chod spravedlivější společnosti na Slovensku.

„Já jsem vděčná, že si mě někdo všiml. Nikdy to nebylo mým cílem, ale je to zadostiučinění, když někdo pracuje i bez toho aniž by ho o to někdo požádal nebo aby to bylo jeho náplní práce.”

Organizátoři letos podruhé udělili i cenu veřejnosti Kalapa Tele (Klobouk dolů). Získali ji pastoři apoštolské církve, Marek Gombár a Rinaldo Oláh, kteří po ruské invazi na Ukrajinu v pastoračních centrech v Pavlovcích nad Uhom a v Sabinové zřídili provizorní útočiště pro ukrajinské Romy. Více Rinaldo Oláh:

„Děkuji Bohu, že jsem mohl pomoci tolika rodinám. Dát jim nejenom přístřeší, objetí, lásku, dobré slovo, ale že jsme mohli pomoc směřovat dále na Ukrajinu.”

Cenu veřejnosti získal i koordinátor Rómskeho vzdelávacieho fondu Slovensko Viktor Tera, který je v poradním týmu prezidentky Zuzany Čaputové pro romskou menšinu. Po ruském vpádě na Ukrajinu koordinoval humanitární pomoc nejen romským uprchlíkům. 

„Věřím, že lidé, kterým jsme pomohli, jsou nyní v bezpečí a zdraví. A přeji si, ať ta válka už skončí. Potřebujeme žít v klidu a míru.”

Všechny ocenění vybírala nezávislá pětičlenná komise, jejíž členkou byla i sociální pedagožka působící na základní škole, Beáta Danišová:

„Lúč z tmy je pomyslným mostem. Jde vlastně i o příležitost a motivaci zároveň. Příležitost upozornit na lidi, kteří byli dosud přehlíženi. Motivaci ukázat dětem a mladým lidem, že snaha, vytrvalost a disciplína se vyplácí. Výsledky se nakonec ukáží. Vždy je tu nějaká další generace, které můžeme být vzorem.”

Spustit audio

Související