Centrum bezpečí je pro Karlovy Vary zbytečně drahé, tvrdí opozice, vedení města ale nesouhlasí

18. květen 2012

Už za dva roky by se obyvatelé Karlových Varů mohli dočkat nového Centra zdraví a bezpečí. Vyroste v městské části Tuhnice nedaleko KV Arény. Stavba bude stát zhruba 72 miliónů korun a město na ni dostane dotaci z evropských fondů. Jenomže proti ceně za stavbu se ohradila karlovarská opozice.

Zhruba hodinu trvala diskuse ohledně financí, které se týkají Centra zdraví a bezpečí v Karlových Varech. Podle opozice se jedná o zbytečně drahou záležitost. Podle vedení města už ale byla cena o desítky miliónů korun ponížena. Navíc, jak uvedl náměstek primátora Jaroslav Růžička, financování není zase tak jednoduché, protože projekt je vázaný na další, které dotovala Evropská unie.

Podle opozice je známa studie, která vyčíslila provozní náklady. Ročně by se měly pohybovat minimálně kolem částky tři milióny korun. Podle opozičního zastupitele Otmara Homolky si město zřejmě neuvědomuje, že to nebudou jediné výdaje, které se centra týkají A částku potvrdil i primátor Petr Kulhánek s tím, že tři milióny je opravdu maximum, které je schopno město za provozní náklady utratit.

Projekt Centrum zdraví a bezpečí patří do Integrovaného plánu rozvoje města. Měly by se v něm odehrávat především preventivní akce zaměřené na rizika, se kterými se děti v běžném životě můžou setkat.

V projektu je zahrnuta rovněž výstavba areálu Rolava a meandr Ohře, což jsou zóny určené pro odpočinek. Oba byly otevřené pro veřejnost v červnu 2010. Nyní se staví krytý plavecký areál za KV Arenou, který by se měl veřejnosti otevřít už letos na podzim.

Spustit audio