Cena vodného a stočného na severním Plzeňsku patří k nejvyšším v ČR, občané Vejprnic se ohrazují

24. březen 2023 08:30, aktualizováno

Cena vodného a stočného na severním Plzeňsku patří k nejvyšším v České republice. Lidé ve Vejprnicích platí téměř 155 korun za kubický metr, tedy o zhruba 50 korun víc, než v nedaleké Plzni. Co způsobilo takový rozdíl v ceně? A mají obyvatelé obce šanci na změnu?

Právě drahá voda byla začátkem týdne tématem setkání politiků a zástupců VaKu se zhruba 30 občany Vejprnic. Vejprnice svou vodárenskou infrastrukturu vložily stejně jako desítky dalších obcí před lety do takzvaného VaKu neboli do společnosti Vodárenská a kanalizační. Provozovatelem sítě je Vodárna Plzeň. VaK cenu zdůvodňuje mimo jiné vysokými náklady na obnovu vodárenské sítě na řídce osídleném okrese. „Konstantní náklady se rozmělňují mezi podstatně méně subjektů než ve městě, kde je mnohem vyšší koncentrace jak průmyslových odběratelů, tak obyvatel. Proto je mezi Vejprnicemi a Plzní takový rozdíl v ceně,“ vysvětloval člen správní rady VaKu a starosta Vejprnic Pavel Karpíšek. Zlevnění vody na severu Plzeňska podle něj není v nejbližších letech reálné. Nicméně je třeba diskutovat o tom, jak investovat do infrastruktury, aby byla funkční a nedošlo k dalšímu dramatickému navýšení ceny jako letos, kdy cena poskočila o 20 procent, protože bylo třeba vložit prostředky do obnovy.

Cenu vodného a stočného pro Plzeň-sever určuje provozovatel, tedy Vodárna Plzeň. Jak vysvětlila její finanční ředitelka Štěpánka Růžičková, provozovatel do ceny vodného a stočného počítá ekonomicky oprávněné náklady, jak stanoví pravidla ministerstev. Pokud by se snížily například poplatky odváděné státu nebo cena za elektrickou energii, promítlo by se to pak samozřejmě i do ceny vodného a stočného.

Někteří zastupitelé navrhují opustit VaK

Vejprnický zastupitel Karel Filipčík vidí řešení v opuštění VaKu. „Za nás je to jednoznačně politický problém. Nevidím každopádně nejmenší důvod, proč by občané Vejprnic měli doplácet takzvanou solidární cenu za vodu někde na konci okresu. Jsem pro, aby vodárenská infrastruktura byla ve vlastnictví obce a aby si obce samy rozhodovaly o tom, jakým způsobem budou podporovat cenu vody.“

Opustit do budoucna Vodárenskou a kanalizační navrhuje i další z vejprnických zastupitelů Jiří Pek: „Udělal bych veřejnou soutěž a zajistil provozovatele. Z logiky věci by mohla nejnižší cenu nabídnout Vodárna Plzeň, protože je nejblíže, takže ta částka by se neměla tolik lišit od té, která je stanovena pro město Plzeň. Viděli jsme, že Vodárna dokáže uzavřít levnější smlouvy.“ Stávající smlouva uzavřená s Vodárnou Plzeň je platná do roku 2027.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio