Celoživotní láska k Šumavě dala vzniknout spolku Šumavské cesty

12. říjen 2022 19:17, aktualizováno

V roce 2011 postavila parta lidí v zaniklé osadě Zadní Paště kapličku. V roce 2012 pak vzniklo nové občanské sdružení - spolek Šumavské cesty. Letos mají 10. výročí.

Název spolku odráží lásku členů k toulkám po Šumavě a také prezentuje cesty do historie, k lidem, kteří na Šumavě žijí a památkám. Činnost spolku je velice pestrá. Snaží se pomáhat s opravami šumavských památek, v Plzni pořádají přednášky o Šumavě, na Šumavě zase tzv. vejšlapy, a to pěšky nebo na sněžnicích. Podíleli se také na vztyčení kříže na vrcholu hory Svaroh, spolupracují se Správou Národního parku Šumava, nebo pomáhají s organizací bohoslužeb v Dobré Vodě u Hartmanic.

Díky obnovené kapličce na Zadních Paštích získal spolek potřebné zázemí pro své další aktivity. Farnost spolku za opravení kapličky nabídla, že mohou využívat Dům sv. Vintíře v Dobré Vodě. S příchodem na Dobrou Vodu se spolek rozhodl pomoci také Kostelu sv. Vintíře. Podařilo se mu opravit kúr a vrátit na něj varhany.

Spolek věnuje Šumavě mnoho svého času a energie. „Průměrný věk našich členů je přes 60 let. My bychom potřebovali trochu omladit a byli bychom rádi, kdyby se někdo přidal,“ přeje si Jana Kolářová z vedení spolku.

V Dobré Vodě u Hartmanic založily Šumavské cesty také tradici tzv. štrúdlování. Soutěž o nejlepší štrúdl se tam konala už posedmé. Letos se soutěžních štrúdlů sešlo dvacet. Akce, které spolek pořádá, stmelují lidi. Členové spolku si pochvalují, jakou skvělou partu se jim podařilo vytvořit.

Šumavské cesty pořádají také pracovní brigády ve zlikvidované obci Stodůlky. Tam se spolek aktuálně nejvíce angažuje. Po letech příprav tam vloni členové spolku začali tvořit pietní místo, které připomene kapli sv. Šebestiána. Ta stejně jako ostatní budovy ve Stodůlkách nepřežila minulý režim a působení vojáků v této oblasti. Snaží se tak určitým způsobem o splacení dluhu minulosti a navázání vztahů s německými sousedy.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio