Celorepublikové sčítání ptactva začalo. Zapojit se můžete i vy!

10. leden 2020 14:00

Jestli máte doma nebo ve svém okolí krmítko pro ptáky, pak se můžete o tomto víkendu zapojit do celorepublikové akce Ptačí hodinka. Česká společnost ornitologická pořádá druhý ročník sčítání ptáků, kterého se účastní široká veřejnost.

Vrabec polní a domací

Sýkora koňadra nebo vrabec domácí. To jsou nejčastější druhy ptáků, které v zimním období můžeme v České republice pozorovat. O tomto víkendu se ale může kdokoliv připojit k projektu Ptačí hodinka, který připravila Česká společnost ornitologická. Jeho cílem je nejen sčítání ptáků, ale především zapojení veřejnosti.

„Je to takzvaná občanská věda, kdy ornitologové nebo ochranáři využívají schopnosti lidí rozlišovat ptáky a počítat je. Z toho se udělá jednoduchá metodika a díky těm lidem se mohou udělat nějaké závěry, které mohou napomoci k porozumění toho, co se v přírodě děje,“ vysvětlil ornitolog Pavel Jaška ze Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Zapojit se může kdokoliv

Do projektu Ptačí hodinka, který pořádá Česká společnost ornitologická, se může zapojit kdokoliv. Stačí si stáhnout formulář, jednu hodinu pozorovat krmítko, zapisovat počty a druhy ptáků, které se na něm objeví. „Úkolem je, abyste u každého druhu, který identifikujete, vyplnili jedno číslo. To číslo se rovná maximálnímu počtu, který jste najednou viděli na tom krmítku. Potom si vyberete nejvyšší číslo, a to odevzdáte u každého druhu,“ doplnil Jaška. 

Pro sledování ptáků připravila společnost speciální formulář, který je dostupný na stránkách České společnosti ornitologické. Jsou na něm vyobrazené základní druhy, které lidé můžou na krmítkách vidět nejčastěji. Obrázky by měly pozorovatelům pomoct rozlišit i nejrozšířenější druhy ptáků jako jsou sýkorky nebo vrabci. K dispozici je na stránkách také pomocný sčítací arch. Na závěr pozorování je nutné zjištěné údaje přepsat do elektronické podoby.

Do projektu Ptačí hodinka se můžou lidé zapojit po celý víkend a můžou si sami zvolit hodinu, během které budou ptáky sčítat. V loňském roce se prvního ročníku akce zúčastnilo zhruba 14 tisíc pozorovatelů.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio