Celer čistí organismus a pomůže s revmatismem. Připravte si z něj kaši nebo ho naložte

5. červen 2024

Celer dokáže posílit trávicí systém a čistí organismus, pomáhá také s revmatismem a dokonce i odbourává stres. Jak celerovou bulvu ideálně očistit? Poradí Jarka Vykoupilová v Babských radách.

Po hrubém oloupání ponořte bulvu na 20 minut do vlažné vody a omyjte ji jemným kartáčkem, je to lepší než se snažit o vykrajování nožem. Očištěný celer vařte ideálně v polévce, kde ho zkonzumujete i s vývarem. Nebo ho už uvařený a na kostičky nakrájený vložte do mléka, kam přidáte trošku mouky, provaříte, okořeníte muškátovým oříškem, osolíte a rozmixujete na kaši. Ještě teplá se celerová kaše jí s vařenými bramborami.

Pokud si chcete dopřát plátky celeru naloženého ve sladkokyselém nálevu, nejdřív celer povařte a poté ho zalijte nálevem ze sterilovaných okurek. Přidejte lžíci oleje a nechte v chladu ve sklenici s víčkem uležet. Vznikne výborná zeleninová příloha.

Recept na nakládaný celer

Budete potřebovat:

  • 1 velkou bulvu celeru
  • 1 sáček přípravku na nakládání zeleniny
  • 1 l vody
  • 250 ml octa
  • 80 g cukru
  • 40 g soli
  • 10 tabletek umělého sladidla
  • 5 bobkových listů
  • 100 ml oleje

Celer nakrájíme na širší plátky (1,5-2 cm), oloupeme je a uvaříme v osolené vodě, do které přidáme lžíci octa, do poloměkka. Průběžně do plátků pícháme, aby celer nebyl ani tvrdý, ani rozvařený. Když je tak akorát, nakrájíme ho po vychladnutí na větší kostičky a dáme do větší zavařovací sklenice. Přes cedník ho poté zalijeme připraveným nálevem s olejem. Necháme dva dny uležet a podáváme jako zeleninovou přílohu.

Takto upravený celer vám vydrží několik týdnů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.