Čechomor je na akustickém turné

28. červenec 2020

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným, napsal kdysi český spisovatel Vladislav Vančura. To letošní je kvůli koronaviru velmi ochuzené především o mnoho kulturních akcí. Přesto se skupina Čechomor rozhodla, že léto stráví se svými fanoušky a naplánovala si řadu koncertů, například v sobotu hrála v Klatovech a 9. srpna by měla vystoupit na nádvoří chebského hradu.

Bylo to už v roce 1988, když se parta muzikantů rozhodla, že založí skupinu. Nejprve si říkali I. Českomoravská nezávislá hudební společnost. Zaměřili se na lidové písně. Hráli je akusticky v obsazení dvoje housle, harmonika, kytara a samozřejmě zpěv. Svoje první album s názvem Dověcnosti vydali na konci roku  1990, obsahovalo 18 lidových písní, které nebyly příliš známé. Soubor pozvolna přešel z akustického pojetí do elektrické podoby tak, že si ho dokonce v roce 1999 pozvala jako předkapelu na svoje turné skupina Lucie. A přišel rok 2000. Českomoravské hudební společnosti vyšla deska s názvem Čechomor a skupina si ho zároveň zvolila jako svůj nový název.

Tato svitavsko-pražská hudební skupina hrající české, moravské, slezské a slovenské lidové písně za dobu svého působení procestovala celou Evropu, Severní Ameriku, Rusko, Čínu, Mongolsko a Austrálii, spolupracovala s divadlem Na Palmovce, bratry Formany, divadlem Continuo a dalšími významnými umělci. V roce 2001 získala tři ceny Anděl. Pro populizaci a propagaci lidové hudby udělal Čechomor spoustu práce. Díky jeho moderním úpravám znají dnes lidové písně i posluchači, kteří by se jinak k folklóru nedostali. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.