Část Slavkovského lesa bude kvůli polámaným stromům po vichřici uzavřená do konce září

8. červenec 2021 11:15

Chystáte se na výlet do Slavkovského lesa? Ujistěte se předem, jestli je vstup do území bezpečný. Například přírodní rezervace Smraďoch na Chebsku je kvůli poškozeným stromům pro veřejnost uzavřená.

Zhruba půl kilometrů široký pás polámaných a vyvrácených stromů. Takové jsou škody ve Slavkovském lese, který v uplynulých týdnech zasáhla silná vichřice. Momentálně navíc hrozí pády dalších zasažených stromů. Právě proto je část Chráněné krajinné oblasti uzavřená. Společně s ní pak i oblíbené turistické lokality, například přírodní rezervace Smraďoch.

Polámané stromy ve Slavkovském lese

Rozhodlo o tom vedení Mariánských Lázní, pod které území patří. Město se obává pádů polámaných stromů, které v uplynulých týdnech poničila silná vichřice. Na kácení stromů teď pracují zaměstnanci Lesů České republiky. Práce ale potrvají přes celé léto.

„Kalamitu musíme průběžně zpracovávat i z hlediska ochrany lesa, aby nedošlo k šíření kůrovců. Poprosil bych všechny návštěvníky Slavkovského lesa a konkrétně této lokality, aby skutečně ten zákaz vstupu dodržovali. Jde o jejich zdraví a bezpečnost,“ řekl ředitel Lesního závodu Kladská Jan Němický.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio