Carl Perkins: Blue Suede Shoes

Když autor slavné skladby Modré semišky Carl Perkins, navštívil na svém evropském turné poprvé starý kontinent, uspořádali členové skupiny Beatles na jeho počest oslavu, kde si s ním i zahráli a v roce 1981 pozval Paul McCartney Perkinse k nahrávání alba Tug Of War. Carl Perkins se narodil 9. dubna 1932

Dalším věhlasným plnokrevníkem ze stáje hudebního vydavatelství Sun Records byl zpěvák, kytarista a skladatel Carl Perkins. Život tohoto muzikanta byl typickou ukázkou toho, jak lze naplnit tzv. americký sen. Pocházel z tak chudé rodiny, že on a jeho sourozenci museli, ještě než začali chodit do školy, těžce pracovat, neboť otec trpící těžkou plicní nemocí byl invalida. Když se Perkins oženil, už byl aktivním muzikantem, známým v místních tančírnách, ale hudba zatím moc nevynášela, a proto sbíral na polích bavlnu. Jeho žena mu doporučila, aby zkusil štěstí jako profesionální muzikant a tak v padesátém čtvrtém roce odjeli do Jacksonu, kde získali státní byt. O rok později udělal dobrý dojem v již zmíněném studiu Sun a stal se z něho úspěšný zpěvák. K tomu mu dopomohly jeho skladby ovlivněné country a rock´n´rollem, zejména pak hit Modré semišky - Blue Suede Shoes.

V r. 1956 se na cestě do televize srazil s protijedoucí dodávkou, v důsledku čehož umřel jeho bratr a manažer. Další kariéra byla jako na houpačce až do šedesátého čtvrtého roku, kdy vyrazil na evropské turné, kde se setkal s Beatles a zjistil, že jsou jeho velkými obdivovateli. Brouci nahráli několik jeho skladeb a za autorská práva koupil Perkins rodičům farmu.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.