Bývalé lázně Kyselka si prohlédla ministryně kultury Alena Hanáková

16. duben 2012

Bývalé lázně Kyselka patří mezi nejohroženější historické památky v západních Čechách. Možná i proto jejich současný stav přijela zkontrolovat ministryně kultury Alena Hanáková - poprvé od svého nástupu do funkce.

Bývalé lázně Kyselka zůstanou památkově chráněné a z bývalých objektů zdevastovaných lázní by se mělo zachránit co nejvíce dosud stojících objektů. Stát má ovšem jen omezené možnosti, jak tomu napomoci, pomáhat prý může při jednáních.

V Karlových Varech to v pátek při své návštěvě západních Čech uvedla ministryně kultury Alena Hanáková. Podle ní tak zatím nehrozí demolice budov, které tvoří hlavní frontu někdejších lázní. S majitelem těchto budov ale chtějí zástupci resortu nadále jednat. O zabezpečení zchátralých budov, jejich záchraně i následném využití.

Projekt revitalizace bývalých Lázní Kyselka představila společnost Karlovarské minerální vody loni na podzim. Záměr ale počítá se záchranou pouhých pěti budov, a s demolicí velké části areálu. S tímto názorem nesouhlasí velká část veřejnosti. Proti jsou i památkáři.

Krajský úřad letos v únoru potvrdil pokutu 1,8 milionu korun pro Karlovarské minerální vody za špatnou péči o chráněné památky v lázních Kyselka. Firma se ale chce obrátit se správní žalobou na soud.

O záchranu lázní Kyselka nyní také usiluje Senát. Ten se kauzou začal zabývat na podnět petice s 15 tisíci podpisy lidí, kteří protestují proti devastaci památky. Petici iniciovala Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR, která na žalostný stav Kyselky upozorňuje už delší dobu a snaží se podnikat kroky vedoucí k její záchraně.

autor: zdt
Spustit audio