Bývalá železniční zastávka v Ostrově se promění v odpočívadlo

15. srpen 2017

V Ostrově v následujících týdnech začne rekonstrukce nevyužívané železniční zastávky. Místo železniční trati do Jáchymova kolem ní dnes vede cyklostezka, cyklistům by tak měla začít sloužit jako odpočívadlo. Její přeměna bude stát 2,4 milionu korun.

„Na zastávce budou veřejné záchodky, bude tam čekárna a kancelář zaměstnance dráhy, kde bude figurína v dobové uniformě. Umístíme tam nějaké artefakty, které historicky patřily k obsluze dráhy. Spravovat tuto místnost budou ostrovští modeláři," řekl starosta Josef Železný.

Zastávka z dob Rakouska-Uherska byla slavnostně otevřena 22. prosince 1896, bez využití už je více než 50 let. Její rekonstrukce by měla být dokončena v listopadu, město proto uvažuje, že by slavnostní znovuotevření mohlo být naplánováno na stejné datum. Pro cyklisty bude ale zastávka otevřena vždy pouze v sezoně od jara do podzimu.

Polovinu nákladů uhradí dotace ministerstva pro místní rozvoj. Jednou z podmínek získání dotace byla kromě výstavby bezbariérových toalet také instalace počítadla projíždějících cyklistů. Přístroj dokáže cyklisty rozlišit od chodců a může se stát zdrojem zajímavých statistických údajů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio