Bývalá základní škola v Sokolově bude dál chátrat. Město ji neprodalo

24. únor 2014

Vedení Sokolova stále neví, co podnikne s prázdnou školou v Sokolovské ulici. Ta je zavřená od roku 2011. Město ji mohlo prodat a zbavit se tak budovy, která pomalu chátrá. Proti se ale postavili jak obyvatelé, tak někteří zastupitelé Sokolova. Z obchodu sešlo a budoucnost stavby je nejasná.


Všechno nasvědčovalo tomu, že k obchodu dojde. Zastupitelé Sokolova ale prodej nakonec neschválili. Bývalá škola tak zatím bude zet prázdnotou, řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec z ODS:

„Vzhledem k tomu, že zastupitelstvo neschválilo samotný prodej této budovy, musí revokovat původní záměr. A budeme hledat nějaké jiné využití pro budovu. S největší pravděpodobností bude nějakou dobu chátrat, ale je také možné, že v konečné fázi dojde na bourání objektu.“

Proti hlasoval například místostarosta Ladislav Sedláček z ODS. Ten se, stejně jako několik obyvatel města obával, že se záměr promění v byznys se sociálním bydlením:

„Protože se mi nezdálo, kdy tam mělo vyrůst cca 40 nebo 50 bytů, tak by tam podle mého osobního názoru by vznikl třeba nějaký problém. “ Domnívá se, že je třeba hledat jiné uplatnění.

Podle Ladislava Sedláčka je objekt vhodný třeba pro poskytování sociálních služeb. Konkrétné projekt ale zatím místostarosta nemá.

„Ale ve smyslu, že tam budou lidé, kteří potřebují celodenní péči. Nikoli, aby tam vznikly sociálnáí byty.“

Zájemce se na radu města obrátil s žádostí o odškodnění za vynaložené náklady. A ta mu vyhověla.

„Samozřejmě stal se vítězem výběrového řízení. S přípravou akce měl nějaké náklady, takže požádal o odškodnění. Tato částka je výši něco přes 14 tisíc korun, čili není to nic, co by velmi výrazně zatížilo rozpočet. A vzhledem k tomu, že on opravdu nemohl za rozhodnutí zastupitelstva, rada se rozhodla toto odškodnění poskytnout,“ uvedl Jakobec.

Dodává, že mnohem více radnici bude stát případné bourání. To odhaduje na pět milionů korun.


Zvětšit mapu
autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio