Budoucí zdravotníci budou mít lehčí přijímací zkoušky

3. leden 2017

Rada Karlovarského kraje projednala záměry počtu přijímaných uchazečů do prvních ročníků středních a vyšších odborných škol zřizovaných krajem a stanovila kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018. Oproti předchozím letům došlo k upravení podmínek pro zdravotnické obory.

Pro budoucí středoškoláky, kteří budou podávat přihlášku na obor zakončený maturitou, zajišťuje testy CERMAT – Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. V prvním kole přijímacího řízení musí složit jednotnou zkoušku z českého jazyka a matematiky a dosáhnout stanoveného počtu bodů. Ten se dříve lišil pro gymnázia a pro ostatní školy.

„V letošním roce jsme však vyčlenili i zdravotnické obory, kterým jsme zmírnili podmínky pro splnění testů z matematiky. Jsem velmi rád, že k této změně došlo. Budoucí zdravotníci tak lépe zvládnou přijímací řízení a budou moci snadněji nastoupit ke studiu,“ říká krajský radní Jaroslav Bradáč.

Celková váha testů v přijímacím řízení je stanovena na 70 procent u gymnázií, u ostatních oborů pak na 60 procent. Ve zbylých procentech školy zohledňují vysvědčení a účast ve školních soutěžích.

Zájemce o studium může podat přihlášku až na dvě střední školy nebo na dva obory v rámci jedné školy. V prvním kole přijímacího řízení má pak každý uchazeč právo konat jednotnou zkoušku formou didaktického testu dvakrát, přičemž se pro rozhodnutí o přijetí využije lepší výsledek.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio