Budou ceny kopírovat vyšší DPH?

29. květen 2003

Po rozhodnutí sněmovny zvýšit od ledna příštího roku daň z přidané hodnoty, zavládla ve společnosti téměř panika. Problém je to vážný a vážně se jím ve svém komentáři zabývá i Jiří Tomáš Blažek.

Jestliže se z televizního zpravodajství snad někomu zdálo, že ve sněmovně o výši DPH - daně z přidané hodnoty svedli poslanci vládní pozice s opozicí vášnivý souboj, nebylo tomu tak a říkám to jako očitý svědek, který ten poklid předem jasného rozhodnutí vnímal na místě. Z terasy, kde jsem seděl, jen v čase hlasování někteří zákonodárci úprkem běželi stisknout knoflík hlasovacího zařízení a zdvihnout ruku, což byl úprk nutný, protože nakonec to bylo rozhodování skutečně velmi těsné. Po hlasování se na terasu zase vrátili, aby řešili problémy úplně jiné, na hony DPH vzdálené. A uvnitř, před televizními kamerami, exhibovali ti, kteří exhibují pravidelně. Venku na terase a v kuloárech klid a úsměvy, pozice nepozice; komunistka si připaluje od křesťana, občanský demokrat nabízí jablko demokratu sociálnímu. Občan večer uvidí televizně rozčilené opozičníky a vysvětlující členy vládní koalice, noviny druhý den ráno hovoří o šoku. Ve sněmovně se nikdo nelekl, byl jsem u toho.

Je přirozené, že pár dní po rozhodnutí zavést dvaadvaceti procentní DPH se lidé nervózně poptávají jeden druhého, cože všechno bude o těch dvaadvacet procent dražší. Pravda je taková, že něco možná ano, ale spíš ne. Protože zvýšena bude daň, nikoliv ceny služeb. A ty mohou být v řadě případů dokonce nižší, než jsou nyní. Nebyli bychom první zemí, kde ekonomy v obdobné situaci překvapila namísto inflace deflace, tedy snižování cen. Jde totiž o to, že ceny za služby, a o těch se nejvíce mluví, podléhají velké, velmi tvrdé konkurenci a protože marže, tedy podíl zisku na ceně za službu, je u některých provozovatelů služeb prozatím nekřesťansky velká, což je fakt. Abych tu marži udělal více srozumitelnou, povím například, že patnáct dekagramů tvrdého sýra na smažení stojí nanejvýš třiadvacet korun, v Makru patnáct korun. Na území jednoho okresu, mluvím teď o Plzni severu, dostanete tento sýr usmažený v jedné restauraci za pětačtyřicet, ale v jiné také za devadesát. Onen rozdíl je onou marží. Je jasné, že vysoká daň sníží vysoké výdělky, ale na ceně se přidávat příliš nebude, protože jak jsme řekli, zde bude bodovat v náš prospěch konkurence.

restaurace

Vůbec teď nehájím krok vládní koalice, která ovšem prohlašovala něco, co zde kdysi zavedla nynější opozice. Není to dobré opatření, daň mohla být klidně o pět procent menší a Evropa by se nezlobila, protože to je věcí vlád jednotlivých zemí unie a nikoliv povinnost, jak se někteří snažili hloupě argumentovat a poškodit tak unijní obraz v očích lidí před referendem o našem vstupu. Že naše velmi zadlužená vláda o tak vysokou DPH stála se nedivme; jsou to pro stát nejsnáze, protože bez možnosti odporu, vybrané peníze. Poslanci to všichni věděli a vědí, proto byl a je v poslanecké sněmovně, co se DPH týká, naprostý klid.

kadeřnictví
Spustit audio