Bublinky Vojty Kiďáka Tomáška

4. prosinec 2019

Napsal více než 300 písní a už přes 50 let ho lidé znají pouze s kytarou. Je legendou západočeského folku a trampské písně. Žije v Lokti nad Ohří a má také rád Moravu, před několika lety tam dokonce založil folkový festival, který se jmenuje Toulavej podle jeho nejznámější písně.

Čím to je, že i když někdo za svůj život napíše stovky písní a desítky jich natočí, je to pořád jen jedna píseň, která k němu nesmazatelně patří a už ho nikdy neopustí. Lidé si ji přejí slyšet právě od něj a interpretaci v originále od autora si sebou nesou celý život. A mohou všem říkat: byl jsem jednou na Kiďákovi, když zpíval Toulavýho. A nikdo vám to nevezme. Toulavej z Lokte, tak se také občas říká trampovi a držiteli dvou autorských Port a jedné, kterou obdržel jako významná osobnost české folkové hudby Vojtovi Kiďákovi Tomáškovi. Česačů bavlny bál, Hlava nad vodou, Hádej, kdo tě má rád, Morava, Nebe plné koní a další jeho písně vám rozjasní tvář a pohladí duši.

Písničkář a folková legenda ze západních Čech, teplický rodák Vojta Kiďák Tomáško je synonymem veselých i vážných písniček o lásce, přátelství, přírodě, víře i naději v lepší svět. Kupodivu však po dlouhá desetiletí je jeho nejslavnější písní, řečeno nespisovně, vůbec ne veselej Toulavej.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.