Brokolicový koláč s uzeným
V hlavní roli středečního receptu bude brokolice. Někdo ji miluje a někdo nesnáší, každopádně zlepšuje trávení, pomáhá při regeneraci sliznic.
Vysoký obsah draslíku pozitivně ovlivňuje odvodňování organismu a snižuje krevní tlak. Výzkumy připisují brokolici schopnost hubit v těle některé škodlivé kmeny bakterií a vyzdvihují poměrně silné protisklerotické schopnosti.
- 1 větší brokolice
- 1 lžíce másla
- 1 velká cibule
- 100 g uzené krkovice
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 6 vajec
- 1 hrnek hladké mouky (nejlépe špaldové)
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 hrnek nahrubo nastrouhaného sýru čedar
- 100 ml mléka
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky kari koření
- 1 hrst vlašských ořechů
- máslo a polohrubá mouka na vymazání formy
- 1 červená cibule nakrájená na kolečka
Vitamín C je pravděpodobně nejdůležitější živinou pro imunitní funkci a brokolice je jím přímo nabitá. Vitamín C je obvykle spojován s pomeranči nebo jahodami, ale brokolice si v tomto ohledu rozhodně také zaslouží uznání. Zelený zázrak také napomáhá zpomalení procesu stárnutí a snižuje riziko paradentózy. Konzumace syrové brokolice může pomoci odstranit zubní plak a vybělit zuby.
Postup:
- Brokolici rozdělte na malé růžičky, košťál oloupejte a nakrájejte na kousky.
- Vše hoďte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte 5 minut.
- Poté slijte a propláchněte ledovou vodou.
- Mezitím na másle orestujte cibuli a uzené maso nakrájené na kostičky a česnek na plátky. Nakonec přihoďte nahrubo nasekaný a dobře propraný špenát, nechte ho lehce zavadnout a pánev odstavte.
- Ve velké míse metličkou rozšlehejte vejce, poté přimíchejte špaldovou mouku, kypřicí prášek, nastrouhaný sýr, mléko, sůl, kurkumu, kmín a kari koření.
- Do těstíčka jemně vmíchejte předvařenou brokolici, směs cibule, uzeného a špenátu a přimíchejte i nahrubo nasekané vlašské ořechy.
- Směs přendejte do kulaté zapékací formy, kterou jste vymazali máslem a vysypali moukou.
- Náplň uhlaďte, navrch nasypte ještě trochu strouhaného čedaru a rozdělené kroužky červené cibule.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40 minut.
- Před krájením nechte alespoň 10 minut odstát.
- Servírovat můžete s kopečkem zakysané smetany a kyselou okurkou.
Související
-
Brokolicové smaženky
Apetýt nabízí recept na brokolicové smaženky. Jsou přesně ten typ letního jídla, které bude výborně chutnat s čerstvým salátem z vaší zahrádky.
-
Dýňové rizoto
K podzimnímu času patří recepty, které obsahují dýni. Dnes si v Apetýtu připravíme dýňové rizoto.
-
Brambory zapečené s mletým masem a brokolicí
Nakoukněte s námi do kuchyně rozhlasových posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Míle z Moravan u Brna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.