Bramborový závin s ječnou lámankou a krůtím masem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Josefa Jaroše, šéfkuchaře z Lázeňského domu v Konstantinových Lázních

Suroviny:

1kg brambor
170g ječné lámanky
130g špaldové mouky
1 vejce
150g krůtího masa
1 cibule
20g slunečnicového oleje
sůl, koření na drůbež

Postup:

Lámanku namočíme na 30 minut do dvojnásobku množství vody. Mezitím na pánvi orestujeme krůtí maso nahrubo namleté společně s olejem, nakrájenou cibulkou a kořením na drůbež. Necháme vychladnout.
Z lámanky uvaříme kaši, kterou necháme částečně vychladnout. Brambory uvaříme ve slupce, uvařené oloupeme a nastrouháme na vál. Přidáme špaldovou mouku, vejce, lámankovou kaši, osolíme a vypracujeme ve vláčné těsto. Z těsta vyválíme na potravinářskou fólii plát asi 1cm silný. Na něj dáme orestované krůtí maso, utvoříme roládu, kterou zabalíme do ubrousku a převážeme konce provázkem. Vaříme v osolené vodě 45-50 minut. Po uvaření závin vybalíme a necháme vychladnout. Poté krájíme na plátky.


Přílohy: dušené zelí, zelný salát, dušený špenát, zeleninový salát

autor: šéfkuchař