Boží Dar upraví městský systém dopravního značení. Chce tak zabránit častým dopravním kolapsům

Vedení Božího Daru připravuje změnu dopravního značení na území města. Reaguje tím na dopravní kalamity, které městské centrum zatěžují zejména v průběhu zimní sezony.

V Krušných horách se v současné době jezdí za sněhem zejména do nejvyšších nadmořských výšek. Velký zájem lyžařů pociťují provozovatelé na Klínovci, anebo v blízkém Božím Daru. Kolony vozidel míří o víkendech hlavně do centra města, kde způsobují dopravní kolaps.

Na komplikace reaguje radnice přípravou změny dopravního značení, jehož princip má spočívat hlavně v jednosměrkách. Auta by tak jedním směrem do města vjížděla a vyjížděla. Omezil by se tím chaos v centru, který je nebezpečný zejména pro chodce. „V obci chceme zjednosměrnit provoz, aby se nám vozidla v obci neotáčela a nehledala dál jiná parkovací místa. Už to asi nestačíme zrealizovat během letošní zimní sezony. Takže až někdy po zimní sezoně, v dubnu nebo květnu,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník.

Podle starosty začalo vedení města také jednat s Karlovarským krajem a Povodím Ohře o krátkodobé výjimce na používání chemického posypu. Bez něj se totiž z části obce nedá téměř vyjet. To pak způsobuje další dopravní problémy. Boží Dar je v blízkosti úpravny vod a chráněného rašeliniště, a tak radnice bude muset o udělení výjimky dál jednat s krajem a vodohospodáři.

Velké množství aut se do obce dostává také kvůli nedávno vybudovaným parkovištím v blízkosti centra. Starosta Jan Horník, ale o jejich zrušení zatím neuvažuje: „Máme územní rozhodnutí na novou komunikaci, která napojí tato dvě parkoviště a bude to úplně mimo obec. To znamená, že se řidiči dostanou jen na parkoviště ke skiareálům a zase z nich ven, nikoliv, že by jezdili přes obec,“ dodal Horník.

S výstavbou nové příjezdové komunikace podél obce, ale někteří obyvatelé nesouhlasí. Dílčí změny v dopravním systému a parkování mají v centru města začít platit v průběhu letošního roku.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio