Boney M: Sunny

12. březen 2020

Sedmdesátá léta 20. století byla v hudbě ve znamení diska. Nahrávací společnosti se předháněly v produkci a na hudební trh uváděly hity, které se postupně dostávaly na špičky žebříčků prodejnosti.

Dnes si trochu zatancujeme, tématem Hvězd, hitů, legend je disko 70. let 20. století. Kdo tehdy vkročil do osvětleného tanečního kruhu, byl lapen rytmem. A není divu, když v nahrávacích studiích kouzlili se zvukem takoví mistři, jako Němec Franz Reuter. V této době ještě není známý. Bude jedním z tvůrců tzv. mnichovského discozvuku 70. let.

Jehož specifickou vlastností bylo dominantní použití smyčcových sekcí. Primárně se vyráběl právě v bavorské metropoli.

Franz Reuter si ve studiu natočil kapelu, kterou ještě nikdo neznal, ale výsledek se líbil tak, že se z Franze Reutera stal budoucí věhlasný skladatel a producent Frank Farian a bezejmenná fiktivní skupina dostala dnes už kultovní název Boney M.

Strojový rytmus jejích nahrávek tehdy obstarávali vybraní špičkoví studioví hudebníci a Frank Farian tak stvořil skupinu, jejíž sláva hvězd se dotýká.

Pod jménem Boney M prodal Frank Farian nejméně 100 miliónů zvukových záznamů a sám tomu nemohl uvěřit.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.