Bolestí hlavy trpí po 40. roce téměř každý. Může ji vyprovokovat glutamát i dobře uleželý sýr

26. leden 2024

Máte někdy pocit, že se vám hlava tlačí do nohou nebo že máte uvnitř ještě větší hlavu, která se vám do té vaší nevejde? Trpíte migrenózní bolestí, nebo jste jen unaveni?

Bolesti hlavy můžou mít řadu příčin a mít různou intenzitu. „Některé jsou primární, to jsou například migrenózní bolesti hlavy, které nemají určitou příčinu, kterou bychom mohli najít. Jedná se o prudkou bolest poloviny hlavy, jsou tam pocity na zvracení, vadí světlo a podobně,“ popisuje neurolog Tomáš Nežádal. „Bolesti hlavy, které mají nějakou příčinu, jsou například bolesti po úrazu, po cévní příhodě, při nízké hladině cukru, ale také při potápění nebo z příčin bolesti nervů v oblasti obličeje.“

Existuje mnoho provokací, které mohou být spouštěčem bolesti. „Vyprovokovat bolest hlavy může i dobře uleželý sýr, protože jsou tam uvolněny látky, které bolest mohou vyvolat. Stejně jako třeba glutamát, který je obsažen v asijských jídlech nebo v instantních polévkách, nebo červené víno. Uvažovalo se i o čokoládě, ale to se ve studiích neprokázalo.“

Kdy jít k lékaři

Za bolestmi hlavy stojí také stres, nedostatek spánku, hormonální výkyvy, ale i počasí. „Alarmující je náhle vzniklá nebo silná bolest hlavy,“ pokračuje Kateřina Cajthamlová. „Doporučuji zajít za praktickým lékařem, internistou nebo také na oční a ORL. K bolestem hlavy můžou vést i záněty zubů, takže v těchto případech zajděte za zubním lékařem.“

Bolest hlavy může být i dědičná. „U migrén platí, že tam bývá anamnéza důležitá. V potaz mohou být brány i trombotické věci, které se týkají tepen mozku.“ Bolest hlavy může být podle lékařky překvapivě i nakažlivá, pokud se jedná o infekční nemoc, například meningitidu.

Co vědět, když jdeme k lékaři

Většinu z nás hlava do 40 let několikrát bolí. „Pokud je to až po čtyřicítce, zřejmě si člověk sám sebe moc nevšímal,“ míní lékařka.

Co sledovat

  • Zda je bolest jednostranná nebo oboustranná
  • V jaké je části hlavy
  • Jestli je tupá, máme pocit tlaku, nebo je to jen zášleh bolesti
  • Zda slzíme, hůř vidíme nebo i hůř slyšíme
  • Jak dlouho trvá
  • Co ji zhoršuje (tma, světlo, předklon, záklon apod.)
  • Zda je po jídle nebo na lačno
Bolest hlavy, nemoc, nevolnost, kocovina. Ilustrační foto

Jak se zbavit bolesti hlavy

Na akutní bolest většinou zabere včasná farmakologická léčba, která bolest stabilizuje. Je dobré jí ale předcházet. „U profylaxe se dávají například léky, které se používají na léčbu vysokého tlaku nebo betablokátory, ale to si nechte konkrétně poradit.“

Některé typy migrén dobře reagují na akupunkturu nebo biologickou léčbu. „Pomáhá také akupresura, která je bolestivá, ale je to cesta,“ radí doktorka Cajthamlová. Vždy záleží, o jaký typ bolesti se jedná:

  • Migrenózní bolest – jednostranná. Pomáhá poloha vleže, studené obklady na hlavu, nohy do teplé vody. Léky, které zabírají při akutním záchvatu bolesti.

  • Tenzní bolest – oboustranná. Je potřeba odlišit, zda jsou to bolesti od krční páteře, a pozorovat, co je zlepšuje, nebo zhoršuje. Pomáhají klasická analgetika, tření spánků, rehabilitace.

  • Stresová bolest – je důležitá duševní rovnováha. Pomáhají meditační cvičení, jóga.

Proč někoho bolí hlava víc a někoho míň? Jak vzniká migréna? Co je sinusitida? Poslechněte si rady Kateřiny Cajthamlové v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.