Aš bojuje proti prostituci. Definitivně ji ale může zakázat až nový zákon

11. červenec 2013

Radnice v Aši začala tvrdě bojovat proti prostituci. Ta se rozmáhá hlavně v Okružní ulici. Jde o místo, kudy během dne projede nejvíc zahraničních turistů. Město tady proto umístilo nejen dopravní značky zakazující zastavení, ale i upozornění, že jde o úsek monitorované prostituce. Zvláštní úkol plní i městská policie, která se snaží hlavně německé zákazníky z města slušně vyprovodit a díky dopravnímu značení i pokutovat.

„To víte, že mi to vadí. Děti je vidí cestou do školy i ze školy, odpoledne i večer,“ říká žena, která v Okružní ulici bydlí.

A není se čemu divit. Během dopoledne je tady klid a nic, kromě speciálních značek, tady prostituci nepřipomíná. Sotva ale odbije pravé poledne, prostitutky začínají na okrajích silnice postávat.

Město kvůli tomu dělá co může, pokud ale vláda nepřijme zákon, který pouliční prostituci zakazuje, nezmůže radnice ani vyhláškou prakticky vůbec nic, uvádí starosta Dalibor Blažek:

„Hledáme cestu, jak situaci těm děvčatům ztížit. Neumíme ji vyřešit. Vyřešit ji může jen zákon. A stěžovat jí můžeme jen tím, že budeme odrazovat zákazníky.“

Město v minulosti prostituci povolilo v jedné z okrajových ulic města. Upozorňovaly na to také značky ve tvaru kosočtverce s obrázkem ženských rtů. V těchto místech ale prostitutky dlouho nevydržely a opět se vrátily do ulice Okružní.

Jak říkají lidé, nejhorší situace je k večeru a pak přes noc. Sexuchtiví zákazníci ale musí počítat s tím, že je z očí nespustí ani městská policie, která kvůli tomu navýšila počet strážníků. Ti je jednak můžou pokutovat za to, že zastaví na místě, kde je to zakázané a pak policie používá i další metody jak je dostat z města pryč. Už totiž poznají, kdo z německých turistů přijel do města za poznáním a kdo naopak za prostitucí.

„Auta těch, kteří vyhledávají prostitutky, jezdí pomalu. Přibrzďují u nich. Naše auto se za něj pověsí a sleduje ho po celém městě. Takový řidič většinou nevydrží s nervy a odjede zpátky za hranice. Někdy nedočkavě po čtvrt hodině jede zase zpátky. Hlídka si na něj ale počká, a když vidí, že je stále sledovaný, většinou to vzdá,“ vysvětluje velitel městských strážníků Richard Kosík.

I když má Aš stále problém s pouliční prostitucí, nedá se situace srovnávat s obdobím zhruba před dvaceti lety. Prostitutek přeci jen ve městě podstatně ubylo. Radnice by ale chtěla, aby tato nelibá služba zmizela z Aše úplně.

„Nechceme mít přílepek hraničního města prostituce, hazardu a drog. To je to, co nám kazí pověst v našem snažení rozvoje cestovního ruchu,“ dodává starosta Dalibor Blažek.

Spustit audio