Boj se zlem pokračuje

5. květen 2011

Letošní výročí květnového povstání českého lidu a nádcházející oslavy konce války doprovázejí události, jež nám ukazují, jak dalece se svět za uplynulých 66 let změnil. Žel, ne ve všem pouze k lepšímu, jak ve svém příspěvku připomíná Lubomír Stejskal.

Zkusme se vžít do atmosféry 5. května posledního roku druhé světové války. Jiná byla toho dne v Kynšperku, Plané u Mariánských Lázní nebo Klatovech. Tedy ve městech, kam právě dorazila 3. americká armáda. A docela jiná situace panovala v hlavním městě, kde vypuklo protiněmecké povstání. Z válečných časů do naší současnosti zaznívá ozvěna májového veselí. Konečně je tu mír, konečně svoboda. Když ale při občasné návštěvě Prahy věnujeme pozornost pamětním deskám na domech, nyní zhusta doplněných skromnou kytičkou, připomeneme si odvrácenou tvář 5. května a dnů následujících. Kolik prostých lidí přišlo o život doslova v posledních hodinách války. Jistěže nejen v Praze, také u nás na západě Čech a v celé osvobozované republice. Boj se zlem, které tehdy představoval německý nacistický režim, byl dovršen triumfem.


Je tu však jedno velké ale. Bylo to vítězství pouze částečné, vítězství nad jednou z mnoha podob zla. Vždyť už za tři roky nastoupila k moci totalita jiná. Mnozí z těch, kdo bojovali proti nacistům se s nimi setkali znovu. Tentokrát jako jejich spoluvězňové v komunistických žalářích. Také tento druh zla se po neskonale delším čase, čtyřech desetiletích, podařilo porazit. Mezitím ale vyklíčilo zlo jiné. Stejně děsivé i rafinované, avšak nesrovnatelně zákeřnější: terorismus. Pokud nás neohrožuje přímo, zásadním způsobem omezilo naše svobody. Stačí připomenout procedury, jež musíme absolvovat, chceme-li podniknout něco tak zdánlivě banálního jako je cesta letadlem. Někdy máme pocit, že strůjci zla vítězí a že situace je beznadějná. Stejný pocit mohli mít obyvatelé protektorátu při nacistickém běsnění po atentátu na Heydricha. Přesto se náš národ, byť za cenu nemalých obětí, dočkal pátého a posléze i osmého a devátého května.

Usáma bin Ládin


Začátkem tohoto týdne prožíval celý svět událost číslo 1, likvidaci jednoho ze symbolů zla moderní doby, šéfteroristy Usámy bin Ládina. Všichni rozumní lidé samozřejmě dobře vědí, že jeho smrtí boj s tímto druhem zla nekončí, spíše naopak. Historicka zkušenost z boje proti nacismu, včetně květnového povstání, nás učí, že zápas proti zlu je během na mimořádně dlouhé trati. Během ní můžeme prohrát řadu jednotlivých bitev. Nepřítel si ale musí být vědom toho, že neustaneme a uděláme vše, co je v našich silách, abychom ho porazili. Platilo to za druhé světové války a platí to i dnes, kdy čelíme nebezpečí v podobě spiknutí mezinárodního terorismu proti nám, kdo chceme žít svobodně a podle pravidel hry platných v nedokonalé, ale přece jen civilizované společnosti.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.