Bob Dylan: I Want You

24. květen 2022

Amerického zpěváka Boba Dylana těžko zařadíme do nějaké hudební kategorie. I když ho mnozí stále spojují s folkovou muzikou, on sám vždycky tvrdil, že je zkrátka rokenrolový zpěvák. Padesát let se pohybuje na umělecké scéně a kromě hudby je ceněn i jako literát.

V padesátých letech, od kdy se píšou dějiny rockové hudby, byla tato muzika pokládána za krátkodobou módu a jakousi vzpouru dospívající mládeže. V následujícím desetiletí, tedy v letech šedesátých, už i hudební recenzenti píšící do seriózních novin začali hudbě, kterou široká posluchačská obec stále považovala za novou, věnovat větší pozornost. A také opatrný respekt. Jedním z důvodů byla tvorba Beatles, Beach Boys a pro mnohé hlavně Boba Bylana.

Zatímco život a rodinné zázemí u prvních dvou zmíněných skupin bylo známé, Dylan zamlžil svou minulost nesčetnými historkami o tom, jaká byla jeho cesta na rockový Olymp. Od chvíle co odešel z domova, měnil svou osobnost často. Jeho otce Abe Zimmermana silně rozčílilo, když se v jednom novinovém rozhovoru dočetl, že jeho syn tvrdí, že je sirotek, a že ho vychovali indiáni. Jeho známí tvrdili, že byl vlastně stále na útěku, aby unikl své minulosti. Tento jeho stav je srovnáván s Jackem Keroackem. Jezdil stopem po celých spojených státech, cestoval v dobytčích vagónech a kde to šlo si zaznamenával zážitky a pocity, které se staly inspirací pro jeho písničky.

Za 50 let své hudební kariéry experimentoval s mnoha tradicemi světové hudby. Od folku, blues a gospelu, rokenrolu a rockabilly. A též k anglickému, skotskému a irskému folku, nevyhnul se ale ani jazzu a swingu. Písnička I Want You vyšla v r. 1966.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio