Bezdomovci a škody

28. leden 2008

Krádeže kovů všeho druhu se staly hitem loňského roku - píše se v policejním servisu správy Západočeského kraje. Pachatelé, kteří kradli měděné okapy a svody, hliníkové plechy, litinové rošty a poklopy, lešení, stožáry osvětlení, oplocení podél dálnice, ba i telefonní kabely a další kovové předměty tak způsobili celkovou škodu za 280 milionů a 451 tisíc korun. Více k tomu Ondřej Vaculík.

Ukradené kovy většinou skončily ve výkupnách druhotných surovin a šrotu, kde za ně pachatelé dostali pár korun. Nepoměr mezi takto získanými penězi a způsobenou škodou svědčí i o nepoměru životních úrovní ve společnosti - pro některé lidi ta trocha peněz z výkupu má velikou cenu zachování vlastní existence, cenu přežití. Jsou to hlavně bezdomovci, žebráci a další lidé, kteří se ocitli na dně. Ať to nezní jako omluva, ale řada z nich nekrade z chamtivosti či pochybného adrenalinového sportu, ani to nejsou zloději z podstaty, ale z nouze. Vždyť k jejich životu stačí možná tisícina z toho, co kvůli přežití napáchali. Kolik z nás by takovému člověku raději dalo třeba i pět set korun, kdybychom tím mohli zachránit měděný svod na domě. A na druhé straně kolik z nás rovnou takový svod odepisuje, třeba na domě svého souseda nebo na kostele, když žebrajícího bezdomovce netečně míjí.

Charita pomáhá bezdomovcům

Nehorázná výše škody za krádeže kovových konstrukcí možná nesvědčí tolik o morální pokleslosti části naší společnosti, jako spíše o její bídě. Řadu bezdomovců a zlodějů totiž z naší společnosti vypudila nerozpoznaná duševní choroba, někteří přišli o práci kvůli snížené inteligenci a neumějí jednat na úřadech, jiné vystrčila na ulici exekuce majetku jako důsledek neuvážených půjček či zdravotních komplikací, a jiní se dostali na ulici po rozpadu manželství, kdy jeden či druhý si přivedl domů nového partnera a ten starý raději utekl.

Prevence takové kriminality je jednoduchá, stačí, když budeme těmto lidem více pomáhat. Mnoho svodů i litinových poklopů a mříží a dalších kovových konstrukcí jistě zachránila Tříkrálová sbírka, kterou už poosmé uspořádala Charita české republiky a která v plzeňské diecézi vynesla téměř 2 miliony 573 tisíce korun. Dárcům i pořadatelům sbírky se sluší poděkovat. Tím ale ať naše solidarita nekončí. Každý z nás nějaké bezdomovce nejen míjí, ale některé osobně poznává. Darovaná padesátikoruna pak může mít, jak nepřímo vyplývá z policejní zprávy o výši škod, cenu i stokrát vyšší. Berme to jako investici, která se nám může vyplatit.

Třikrálová sbírka
autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.