Bečov nad Teplou obnoví téměř stoletou hudební tradici spojenou s velikonočními svátky

19. duben 2019 15:40

Na kopcích kolem Bečova nad Teplou na Karlovarsku stály ještě v první polovině 20. století tři kříže. Ty ale postupně zmizely. Místní obyvatelé se rozhodli pro jejich obnovu.

Před lety znovu vztyčili kovaný kříž na takzvaném Zlatém vrchu, teď přišel na řadu Barvířský kříž. A s ním i téměř zapomenutá hudební tradice. Na počátku 20. století zněly ze tří kopců v okolí Bečova zvuky trumpet. Výjimečná hudební událost je spojená se šlechtickým rodem Beaufort- Spontinů, kteří žili na místním hradu a zámku.

„K úmrtí hraběnky Beaufort se váže tradice troubení. Na Velikonoční neděli se troubilo na kopcích třech křížů. Tuto tradici bychom chtěli obnovit, zatím tedy z  jednoho kříže,“ řekl bečovský umělecký kovář Ivo Rudolf. Právě on se podílel na obnově takzvaného Barvířského kříže, odkud letos znovu zazní zvuk trumpet.

Z historických dokumentů víme název jen tohoto nově obnoveného kříže a kříže Koželužského, ten je posledním, který zbývá obnovit. Na kopci zvaném „Golgberg“ – Zlatý vrch se nachází třetí, jedná se o největší kovaný kříž v České republice.

Do obnovy Barvířského se místní pustili na základě přání bečovské rodačky. Ta se v západočeském městě narodila ještě před druhou světovou válkou. „Je to studnice moudrosti, která nás zahrnuje informacemi o Bečově předválečným i poválečným. Řekla, že by chtěla, než zemře, aby tady ten kříž byl,“ vysvětlil Ivo Rudolf.

Iniciátorka a poslední rodačka z Bečova nad Teplou – Anna Rajserová, narozená v roce 1933, je věřící, a tak domluvila i s panem farářem, aby udělal v neděli 22. dubna od 15 hodin malou mši a zorganizoval poté malé procesí, které bude končit právě u Barvířského kříže jeho požehnáním.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio