Becherovu vilu zdobí Přesahy Lenky Sárové Malíské

9. září 2021 11:50

Karlovarskou Becherovu vilu nově zdobí malby a porcelán výtvarnice a designérky Lenky Sárové Malíské. Karlovarská autorka se na výstavě nazvané Přesahy zaměřuje na krajinu, přírodu, osobní vzpomínky a vazby na domov a rodinu.

„Návštěvníci se mohou seznámit s mými díly – klasickou malbou na plátno a se zmíněným přesahem, a tím je práce v porcelánu,“ představila absolventka Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem svou výstavu, na které jsou vidět například obrazy inspirované Ochridským jezerem v Makedonii. Nebo plátna vycházející z letitých rodinných fotografií.

„Před dvěma lety objevila Lenka Sárová Malíská techniku naglazovaného pokovení porcelánu. Pro tuto moderní technologii jedenadvacátého století pak vytvořila nové tvary větších váz, na jejichž hladkých plochách může skvěle využít pokrytí kovovou vrstvou,“ připomněl v katalogu k výstavě ředitel karlovarské Galerie umění Jan Samec.

V expozici zaujme také například kolekce Ikony vytvořená pro letošní sezonu v pražském Národním divadle. Více se o ní dozvíte v rozhlasovém příspěvku, ve kterém popsala i své originální lázeňské pohárky ve tvaru žabky. 

autor: Josef Šorfa
Spustit audio