Becherova vila se proměnila v interaktivní galerii

2. červen 2011

V Karlových Varech byla ukončena rekonstrukce unikátní Becherovy vily. Z honosného sídla, které nechal na začátku 20. století postavit podnikatel a vlastník známé likérky Johan Gustav Becher, se stala moderní galerie. Bude sloužit k prezentaci umění, tradičních regionálních výrobků i starých řemesel. Takzvanou interaktivní galerii bude provozovat karlovarská Galerie umění.

Rekonstrukcí objektu Becherovy vily získal Karlovarský kraj polyfunkční objekt pro galerijní, kulturní a společenské účely. Provozovatel – Galerie umění Karlovy Vary - může nabídnout umělcům i návštěvníkům výtvarné dílny a odbornou knihovnu, víceúčelový společenský sál se zázemím, výstavní sály, galerie, místnost pro depozitář a komunikační prostory. Zahajovací výstavou bude prezentace čtyř významných výtvarníků zabývajících se porcelánovou tvorbou. V plánu už má karlovarská galerie i výstavu ve spolupráci s filmovým studiem Barrandov Jak se šijí pohádky, během níž by si lidé mohli vyzkoušet některé techniky tvorby pohádkových kostýmů.
Premiérová výstava bude v karlovarské Becherově vile představena přesně za měsíc.

Stávající objekt rodinné vily Johanna Gustava Bechera byl v roce 1914 postaven podle projektu architekta Karla Kellera ve vilové zástavbě karlovarské luxusní lokality Westend. Stavba je zapsána v seznamu nemovitých kulturních památek ministerstva kultury ČR. Do roku 1989 byl objekt využíván jako Dům pionýrů a mládeže, v devadesátých letech byl uzavřen.

Karlovy Vary Becherova vila


Přestavba probíhala ve dvou etapách. Stavební část pravní etapy , která zahrnovala komplexní rekonstrukci vlastního objektu vily a zahradního altánu, proběhla v období listopad 2009 – červen 2011. Stavební práce druhé etapy se realizovaly v období červenec 2010 – duben 2011, kdy se vybavoval interiér, restaurovala se fasáda, probíhaly sadové úpravy.

autor: zdt
Spustit audio