Beatles: Lady Madonna

Vraťme se do začátku února roku 1968, kdy skupina Beatles natáčela ve studiu bluesovou píseň Lady Madonna. Paulu McCartneymu se dokonce zdála tak dobrá, že jí po rozpadu Beatles hrál i se svou skupinou Wings.

Konec roku bývá obvykle ve znamení dobré a veselé nálady. Skupina Beatles se však na konci roku 1967 potýkala s recenzemi na jejich experimentální televizní film Magical Mystery Tour. A ty nebyly zrovna nejlepší.

Hned na začátku února r. 1968 se pustili znovu do práce na novém singlu Lady Madonna. Po rozevlátém a volně pojatém hippie a psychedelickém období se Paul McCartney rozhodl vrátit tvorbu do těch správných mantinelů a rozhodl se pro inspiraci stylem, o kterém se tvrdí, že je nabíječkou pro každou baterii, tedy bluesovou muzikou. Pro archaický zvuk piana se rozhodli použít starý letitý mikrofon a Lennon s Harrisonem hráli na kytary současně z jednoho zesilovače. K nahrávání byli také pozváni jazzoví saxofonisté, jedním z nich byl proslulý Ronnie Scott, jehož písničku Jen se hádej, u nás zpíval Karel Gott. Jenže saxofonistům nikdo nepověděl, co vlastně mají hrát. Patrně bylo experimentů moc a tak Lady Madonna dosáhla v Evropě na první místo, ale v Americe se to nepovedlo.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio