Beatles: Eight Days A Week

22. listopad 2023

Mezi komerčně nejúspěšnější a kritiky nejuznávanější kapely v historii populární hudby patří bezesporu britská skupina Beatles. Její historii dnes už zná každý, a přesto se o nich pořád mluví. Vydáme se do roku 1963, kdy začala tzv. Beatlemánie.

V roce 1963 začala Beatlemánie. Beatles dobyli Ameriku, aniž byli u toho, a dali vlastně základ koncertům na stadionech. Termín Beatlemánie se v tisku poprvé objevil v roce 1963. Koncerty Beatles se tehdy neobešly bez davů ječících a omdlévajících fanynek, které pro to, aby byly co nejblíže svých zbožňovaných kluků byly schopné udělat skoro cokoliv. Třeba se i pustit do potyčky s policisty a prorazit jejich kordony. Zřejmě už nikdy nebudou žádní fanoušci kvůli svým idolům šílet tak, jako fanynky britské skupiny Beatles.

Raketový vzestup popularity Beatles se stal kulturním jevem známým jako Beatlemánie, což bylo něco, co do té doby svět nezažil. A když potom po třech letech koncertování Beatles oznámili, že už nebudou vystupovat, měli k tomu dva důvody, ten první byl, že jim přízeň rozvášněných fanynek, ječících po celou dobu koncertu, bere radost z muziky. Beatles vznikli v Liverpoolu. Když dosáhli místního úspěchu, začali vystupovat v jiném přístavu, v německém Hamburku. Za nízký honorář tu hrávali mnohahodinové maratóny a naučili se vycházet vstříc publiku. Stala se z nich perfektně sehraná čtveřice. Své mistrovství pak předváděli po celém světě, s vlastními písničkami, vynikajícími vokály, bezprostředností a vtipem. Beatles představovali neuvěřitelnou kombinaci talentu a načasování, k níž dojde jednou za život.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio