Básnická sbírka Tři čtvrtě na smrt není truchlivé čtení, dává vědět její autorka Alena Vávrová

Františkolázeňská básnířka Alena Vávrová pokřtila v Chebu svou nejnovější sbírku básní. Jmenuje se Tři čtvrtě na smrt, ilustroval ji Jiří Slíva. Navzdory trochu pochmurnému názvu nejde o smutné čtení. 

„Člověk si často přirovnává svůj život k hodinám, a název Tři čtvrtě na smrt, to je trochu provokace. Řekla bych, že to není nějaká uplakaná sbírka, ale naopak, je to sbírka o životě,“ říká autorka. Kniha má tři základní roviny. „První je filozofická, druhá humorná a tu třetí ať si najdou čtenáři,“ nabádá Alena Vávrová.

Autorka, která žije ve Františkových Lázních, kde pořádá festival Literární Františkovy Lázně, vydala svou nejnovější sbírku jako patnáctou v pořadí. K jejím předchozím patří například Mé a Františkovy aneb Z Jiného světa, Harlekýn na římse nebo Sojka z nebe utržená. Svou patnáctou básnickou sbírku věnovala Alena Vávrová městu Františkovy Lázně, Johannu Wolfgangu Goethovi, Komorní hůrce a věčné touze.

Zajímavě charakterizoval autorčinu práci Miroslav Kovářík. „Kdyby šlo její básnické úsilí přirovnat k nějakému objektu, byl by to zřejmě symbol věčného pohybu, nepokoj hodinového strojku, neutuchající energie vyhraněné smyslově šťavnaté imaginace a nevšední jazykové kultury. Sled poezie vybrané samotnou autorkou je dokladem někdy až nelítostné kritické interpretace tohoto času – peripetie běhu světa i její osobní dějiny prolínají se v lyrickém svědectví, které v české poezii nemá mnoho obdob,“ napsal jí známý recitátor.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio