Bájné zvíře umělce Zbyňka Sekala můžou vidět návštěvníci karlovarské Becherovy vily

24. květen 2022 12:40

Bájné zvíře, které vytvořil Zbyňek Sekal v roce 1985, a další práce tohoto významného umělce, mohou obdivovat návštěvníci karlovarské Becherovy vily. Výstava jeho prací se jmenuje Mezi prostory.

Autor je pozoruhodný jak svou tvorbou, tak životním osudem, kterou jeho práce do značné míry ovlivňovala a předurčovala. V roce 1941 se zapojil do protiněmeckého odboje, byl zatčen a vězněn na Pankráci, Terezíně a v koncentračním táboře Mauthausen. Nechtěl se smířit ani s komunistickým režimem, v roce 1968 emigroval do Vídně.

V karlovarské Becherově vile tak uvidí návštěvníci práce autora, který studoval na UMPRUM u Františka Tichého a Emila Filly a který pracoval nejprve jako malíř, později se zabýval sochařstvím, kresbou, kolážemi a asamblážemi.

„Výstava v Karlových Varech představuje Sekalovy práce na papíře i menší sochařské objekty. Pozoruhodná jsou dosud nevystavená intimní díla, která vytvořil pro svou manželku,“ zve do Becherovy vily kurátorka Duňa Slavíková. 

Návštěvníci mohou vidět například skládaná počítadla nebo minimalistický objekt pojmenovaný obálka. „Malá, monumentálně působící schránka má ve středu kovové nýty, které občas vyskočí z jádra,“ popsala Slavíková.

Výstava v galerii Becherova vila potrvá do 26. června.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio