B. J. Thomas: Raindrops Keep Falling On My Head

14. květen 2022

Americký skladatel Burt Bacharach se proslavil výrazně melodickými skladbami, ve kterých se prolínají vlivy popu, moderní vážné hudby a jazzu. Posluchač v jeho skladbách často najde nečekané synkopy, kakofonické pasáže a využívání netradičních nástrojů, jako například skleněných střepů.

Okolo natáčení jednoho z nejslavnějších filmových westernů Butch Cassidy a Sundance Kid se ještě než začalo, strhlo mnoho povyku. Filmové společnosti ho odmítaly s odůvodněním, že hrdinové v tomto žánru nikdy neprchají, natož do Jižní Ameriky, jako to bylo právě zde. Dlouhou dobu nebylo jasné ani herecké obsazení. Film je však dnes všeobecně ceněný a za největší klady jsou považovány herecké výkony Paula Newmana a Roberta Redforda, který za roli Sundance Kida dostal cenu  za nejlepší herecký výkon. Film získal několik Oscarů v kategoriích kamera, hudba a píseň.

Celkový dojem podtrhla výrazným způsobem právě písnička Raindrops Keep Falling on my Head, kterou zpívá B. J. Thomas a složil Burt Bacharach, jehož kompozice se ocitly padesátkrát v hitparádě. Je považován za pokračovatele tradicí autorů swingových evergreenů. Jeho skladby dopomohly k větší slávě i zavedeným interpretům, jako byli Aretha Franklin, Tom Jones, Carpenters a další. Bacharachovi rodiče utekli z Německa do Ameriky, kde se jejich syn naučil hrát na klavír a violoncello. Jedním z jeho učitelů byl Bohuslav Martinů a jedním z inspiračních zdrojů jazzový inovátor Charlie Parker.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.