Až tisíc nových míst. Karlovy Vary připravují studii parkovacích domů

Karlovy Vary připraví studii na stavbu parkovacích domů. V první etapě mají být tři, a to u Galerie umění, v Polské ulici a v areálu bývalých Služeb Kattenbeck. Celkem nabídnou kolem tisícovky stání.

Protože se jedná o investici ve stovkách milionů korun, zkusí město hledat zdroje financování. Magistrát taky bude řešit podobu domů, jestli budou nadzemní nebo částečně i pod zemí. „Bude to záležet podle lokace. U galerie není předpoklad, že bychom šli do země. U těch dalších dvou míst můžeme využít konfigurace terénu a je možné, že u Kattenbecku, popřípadě v Rybářích, využijeme toho, že půjdeme částečně do země,“ potvrdil radní primátorky Petr Bursík z ODS.

O způsobu financování staveb stejně jako o budoucím provozování ale zatím město nerozhodlo. Jak potvrdil radní Bursík, variant je víc. „Předpokládáme, že to bude tisíc a více parkovacích stání. V momentě, kdy budeme mít hotové studie, tak potom budeme řešit v rámci vedení i financování. Předpoklad je ten, že oslovíme soukromého investora. Prvotní investice bude obrovská. Je potřeba si říct, že na to město nemá.“

Parkovací domy mají řešit dlouhodobý nedostatek parkovacích míst hlavně v centru města. I vzhledem k tomu, že Karlovy Vary se předloni staly památkou zapsanou na seznamu UNESCO, chybějící parkování brání i rozvoji turistiky.

Spustit audio