Autor známé Školy hry na klarinet pochází z Přeštic, učební pomůcky si nechal patentovat

6. únor 2024 14:15

Umělecký knihař, hudebník, pedagog a mistr knihařského řemesla v oboru „umělecká knižní vazba“. Tím vším ve svém životě byl nebo stále je Bedřich Zákostelecký z Přeštic na jižním Plzeňsku. A i když ho většina lidí vnímá právě jako známého knihaře, je také autorem Školy hry na klarinet. Ta poprvé vyšla přesně před 50 lety a vydává se dodnes.

V březnu pan Bedřich Zákostelecký oslaví 82. narozeniny. Je mistrem knihařského řemesla v oboru umělecká knižní vazba. Obor vyučoval i na Pedagogické fakultě Západočeské univerzitě v Plzni. Vyráběl dary pro prezidenty i papeže. Je ale také hudebníkem, kantorem a autorem známé Školy hry na klarinet. Ta poprvé vyšla v únoru roku 1974 u Supraphonu, tedy přesně před 50 lety, má dva díly a vydává se dodnes.

„Když jsem knihu vytvářel, vůbec mě nenapadlo, že dělám něco tak nadčasového,“ vypráví pan Zákostelecký. „Po vojně jsem nastoupil na hudební školu do Volyně, kde se hra na klarinet nikdy neučila, takže jsem neměl z čeho čerpat. Nezbylo mi tedy nic jiného než si materiály připravit sám. Pamatoval jsem na to, že píšu publikaci především pro děti, a chtěl jsem vytvořit něco srozumitelného.“

Patent na učební pomůcky

Součástí výukového materiálu je i hmatová tabulka. Tu má dokonce patentovanou. „Nejprve jsem vymyslel takové desky, které měly uvnitř kotouč. Na deskách byl namalovaný klarinet s otvory v klapkách. Když si žák natočil do okénka daný tón, který chtěl zahrát, přesně se mu ukázalo, co má zakrýt nebo zmáčknout. Nedokázal jsem ale sehnat výrobce, který by tabulku vyhotovil za přijatelnou cenu. Takže jsem udělal druhou variantu za použití kartonu.“ Kromě hmatové tabulky má Bedřich Zákostelecký ještě dva další patenty na učební pomůcky.

Bedřich Zákostelecký se svými učebnicemi

Na otázku, zda zaznamenal na Školu hry na klarinet bouřlivé ohlasy, odpovídá s úsměvem, že ne. „V prvních letech po vydání přišlo pár dopisů a pak už nic.“ Osobně se v hudebním oboru už přes 30 let nepohybuje, klarinetu se musel vzdát ze zdravotních důvodů.

Od konce 70. let se Bedřich Zákostelecký věnoval i rukodělné knižní vazbě. I k té se dostal přes svou původní profesi – často totiž potřeboval svázat noty a v knihařské dílně se objevil tolikrát, až mu knihař nabídl, že ho to naučí. Pak se v tomto oboru vzdělával u dalších odborníků a stal se mistrem knihařského řemesla v oboru „umělecká knižní vazba“. Loni v 81 letech svou knihařskou činnost ukončil.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio