Auditoři z Bruselu prověřují některé projekty v Karlovarském kraji

5. červen 2012

V Karlovarském a Ústeckém kraji v pondělí začala kontrola vybraných projektů, financovaných Evropskou unií. Auditoři Evropské komise se hned ráno objevili v sídle Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti v Ústí nad Labem. Mezi kontrolovanými projekty je i výstavba Centra technického vzdělávání v Ostrově u Karlových Varů.

Vedoucí projektu Pavel Žemlička auditorům vysvětloval svůj názor na audit ministerstva financí. Ten sice u projektu odhalil dílčí nedostatky, autoři ostrovského projektu je ale odmítají.

Na kontrole Úřadu regionální rady regionu soudržnosti se mají podílet i zástupci ministerstva financí. Výsledky očekávají představitelé Karlovarského kraje v závěru týdne.

Pokud by se definitivně zastavily dotace z Regionálního operačního programu Severozápad, způsobilo by to městům v Karlovarskému kraji velké problémy. Například Karlovy Vary mají smlouvu na pět projektů. Dva z nich, meandr Ohře a areál Rolavy jsou už dokončeny, v současné době se staví nový plavecký bazén a připravují se projekty míčové haly a centra zdraví a bezpečí.

Mezi důvody pozastavení programu bylo policejní vyšetřování bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze a audit společnosti Deloitte, který zjistil v programu Severozápad pochybení u všech 35 kontrolovaných projektů. Představitelé Karlovarského kraje ale tvrdí, že naprostá většina pochybení, na které audit poukazoval, jsou vysvětlitelná.

autor: zdt
Spustit audio