Asi nejstarší volební urnu mají v Přebuzi, údajně pochází z první republiky

25. říjen 2013

Obec Přebuz na Sokolovsku má – kromě toho, že je nejmenším městem v České republice – možná ještě jeden unikát, a to nejstarší volební urnu v zemi. Jsou o tom alespoň přesvědčeni místní obyvatelé.

Lidé v Přebuzi považují schránku za raritu i historický unikát. Město proto nikdy neuvažovalo, že by ji vyměnilo za jinou.

„Podle místních obyvatel pochází urna zcela určitě z první republiky, vyrobil ji místní truhlář,“ říká starostka Miluše Ženteková.

Když urna zrovna neslouží, má ji městečko ve svém archivu. Je v něm takové klima, že ani po letech nedochází k poškození schrány. Urna se však nedá zamknout, klíče už léta nikdo neviděl.

Čtěte také

Kolik voleb urna zažila a kolik volebních lístků schovala, to nikdo v městečku nedokáže říci. Jediné, co prozrazuje její stáří a časté používání, jsou podpisy předsedů volební komise.

Lidé v České republice mohou volit do Poslanecké sněmovny dnes do 22 hodin a zítra od 8 do 14 hodin. Obyvatelé v Předbuzi by teoreticky mohli mít odvoleno už dnes. Mají totiž jen 71 voličů, což je nejméně v celém Karlovarském kraji.

Spustit audio