Areál bývalých chebských strojíren nahradí nový průmyslový park. První budova už stojí

15. listopad 2019 11:00

V blízkosti Chebu se staví další průmyslová zóna. Průmyslový park – jih vzniká v místech někdejších chebských strojíren na Švédském vrchu. Firma Panattoni už dokončila hrubou stavbu první haly za téměř 600 milionů korun. 

Nový průmyslový park vzniká v místech někdejších výrobních hal, kde vznikaly těžké stroje pro důlní průmysl blízkého Sokolovska. Na stejném místě se za druhé světové války vyráběly letadla a letecké součástky. Produkce souvisela s provozem přilehlého letiště.  V posledních letech ale průmyslový areál chátral.

Objekt nyní bude využívat nájemce z Německa, společnost Real Digital, která se zabývá internetovým prodejem. Jeho přestavbu a zároveň likvidaci staré ekologické zátěže teď zajišťují zahraniční investoři z firmy Panattoni.

„Revitalizace starého průmyslového objektu má samozřejmě své výhody. Využijeme například původní infrastrukturu. Využili jsme 70 procent materiálu původních budov. Zároveň je to ale komplikované. Zejména s ohledem na složitou Českou legislativu,“ řekl Pavel Sovička, generální ředitel společnosti Panattoni pro Českou republiku a Slovensko.

Výstavbu nového průmyslového parku sleduje i starosta Chebu Antonín Jalovec z hnutí Volba pro město: „Na rozdíl od průmyslové zóny v Dolních Dvorech na tento průmyslový park v podstatě nemáme vliv. Jde o soukromou investici v soukromém prostoru. Navíc při současné nízké nezaměstnanosti v Chebu nejsou pro město nová pracovní místa prioritou. Jde ale o soukromý podnikatelský záměr a investor musí zvážit, jestli sežene v regionu dostatek zaměstnanců, anebo je bude odněkud dovážet.“ Jen v první etapě by zde mohlo najít zaměstnání až 150 lidí.

Do nové průmyslové zóny na Švédském vrchu u Chebu, v blízkosti česko-německé hranice, chtějí zahraniční firmy postupně investovat jednu miliardu korun. První etapa průmyslového parku má být hotová v závěru příštího roku.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio