Alzhemier Home v ostrovské nemocnici navýšil počet lůžek i personálu

1. březen 2024 08:55

Ostrovský domov se zvláštním režimem Alzheimer Home rozšířil svou kapacitu o další oddělení. Reaguje tak na poptávku veřejnosti po specializované péči o klienty s Alzheimerovou chorobou a dalšími formami demence.

Investice za 16 milionů korun kromě rozšíření kapacity zvýší i komfort pacientů, o které se zde vyškolený personál stará. „Jde hlavně o pohodlnější a komfortnější prostředí k pobytu a aktivitám. Z toho je asi nejdůležitější nová aktivizační místnost, která poskytuje další prostor pro různé aktivity a programy, které nám pomáhají vytvářet prostor pro duševní i fyzickou pohodu klientů,“ uvedl Ivan Černovský, ředitel sítě Alzheimer Home, spadající pod Penta Hospitals.

Podle ředitele je navíc zájem o lůžka tohoto typu velmi vysoký. Souvisí to s tím, že do seniorského věku začínají přicházet populačně silné poválečné ročníky. „V podstatě už před dokončením stavby jsme měli takový počet zájemců, který nově dostupnou kapacitu ihned využije,“ dodal.

Skupina Alzheimer Home se i díky podobným krokům stala v uplynulých měsících největším poskytovatelem sociálních služeb v České republice. „Když jsme vstoupili v roce 2018 do segmentu sociálních služeb, měli jsme jen pět domovů. Dnes jich máme 34 s kapacitou více než 3500 lůžek ve 13 krajích, kde zaměstnáváme více než 2500 lidí,“ řekla generální ředitelka skupiny Penta Hospitals Barbora Vaculíková.

Jak ukazují zkušenosti z Ostrova i dalších zařízení, zájem seniorů a jejich rodin není jen o domovy se specializovanou péčí, ale také se stále zvyšují nároky na poskytované standardy. A to nejen z hlediska samotného ubytování, ale také souvisejících služeb.

Alzheimer Home Ostrov je ve čtvrtém podlaží Nemocnice Ostrov, která byla vybudována v roce 1961. Vlastníkem sítě domovů je Penta Hospitals CZ, která je součástí holdingu Penta Hospitals International. V České republice Penta Hospitals CZ provozuje devět nemocnic, ambulantní zdravotnická zařízení a právě síť 34 specializovaných center péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou i polikliniky. Vlastníkem holdingu je investiční skupina Penta.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio