Alžbětiny lázně v Karlových Varech zůstanou městskými lázněmi. Čeká je postupná obnova

3. září 2019 15:00

Prodej, pronájem nebo vlastní financování. To jsou tři varianty pro další provoz Alžbětiných lázní v Karlových Varech. O osudu posledních městských lázní diskutovali na svém zasedání karlovarští zastupitelé.

Alžbětiny lázně jsou poslední veřejné lázně v majetku města Karlovy Vary. Už několik let se stav areálu zhoršuje. Před necelým rokem zastavilo nové vedení města koncesní řízení, které mělo do objektu přivést nového investora a provozovatele. Teď zastupitelé rozhodli, že lázně město pronajímat nebude a jejich opravu bude financovat z vlastních zdrojů a dotací.

„Hlavní linie je, ze začátku využít současných tradičních dotačních titulů — národních a evropských, a postupně se možná dostat na nějaké rezervy,“ uvedl Václav Benedikt, předseda představenstva Alžbětiných lázní. Rozsáhlou opravu historické budovy chce financovat z městského rozpočtu a dotačních programů.

I přes to, že se minulému vedení za osm let nepodařilo najít vhodný dotační titul na revitalizaci lázeňského komplexu, podle Václava Benedikta je možné takovou podporu získat. A to například z ministerstva kultury nebo ministerstva průmyslu a obchodu. S opravami ale bude muset začít samotné město. Jak potvrdila primátorka Andrea Pfeffer Ferklová, město nyní začne s drobnými opravami a bude hledat další možnosti financování.

Proti novému usnesení o provozu lázní se vymezili někteří opoziční zastupitelé

Například podle opozičního zastupitele a bývalého primátora města Petra Kulhánka, jehož tým připravoval v minulém volebním období koncesi neboli dlouhodobý pronájem lázeňského komplexuje plán nového vedení města příliš vágní a ve finále se městu prodraží. Plán kritizovali i někteří zástupci radniční koalice, třeba kvůli neupřesnění financování oprav.

Další výtkou byl například chybějící business plan, tedy rozpočet pro zajištění provozu a oprav Alžbětiných lázní v případě, že je bude nadále vlastnit a řídit město. Opoziční zastupitelé upozornili také na rozpor u předsedy představenstva Václava Benedikta, který je krizovým manažerem Alžbětiných lázní a zároveň od roku 2014 v osobní insolvenci. Primátorka ale za předsedou stojí.

Podle zastupitelstva zůstanou Alžbětiny lázně v majetku města. To bude i nadále zajišťovat provoz a opravy celého komplexu.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio