Al Martino: Spanish Eyes

17. říjen 2023

Al Martino nazpíval jednu z nejnahrávanějších skladeb 20. století. Byl to popový a jazzový zpěvák, který největších úspěchů dosáhl mezi počátkem 50. a polovinou 70. let 20. století. Stal se také známým jako herec, zejména pro svou roli ve filmu Kmotr.

Když se řekně jméno Bert Kaemfert, málokdo si vzpomene na nějakou hudební činnost, kterou vykonal v průběhu svého plodného, i když ne zrovna dlouhého života. Byl německým skladatelem, kapelníkem a promotérem. Po válce působil v rozhlasovém orchestru v Hamburku. Založil studiový orchestr vycházející ze swingové hudby. I když mu bylo často vyčítáno, že v jeho zvuku nad swingem vítězí spíše jakási sweet music, tedy sladká muzika, jeho skladby zpívala taková esa jako Sára Vaughanová, Ella Fitzgeraldová, Sammi Davis Jr. a hrály orchestry Counta Basieho a Duka Ellingtona.

V r. 1960 zaranžoval pro Elvise Presleyho německou lidovou písničku, se kterou král rokenrolu obsadil pod názvem Wooden Heart na šest týdnů vrchol hitparády. O rok později se postaral o to, že Beatles, tehdy po jménem Beat Brothers, nahráli několik písniček jako doprovodná kapela zpěváka Tinyho Sheridana a tím uspíšil jejich vstup na světovou scénu.

V r. 1965 složil instrumentálku Moon Over Naples. Ta se zalíbila zpěvákovi Al Martinovi tak, že si k ní nechal napsat text. Stala se z ní pod jménem Spanish Eyes jedna z nejvíce nahrávaných písní s více než 500 verzemi vydanými v různých jazycích, včetně těch, které zpívali Karel Hála nebo Homer Simpson. V Hamburku je po Bertu Kaempfertovi pojmenováno náměstí. V 60. letech se u nás o něm psalo jako o nejúspěšnějším západoněmeckém skladateli.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.