Ach, ta láska nebeská. Jeden z nejkrásnějších českých milostných duetů

28. prosinec 2021

Česká populární hudba je o mnoho kvalitních písní bohatší díky skladatelskému a textařskému umu Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Výčet jejich skladeb je mimořádně obsáhlý. Patří mezi ně i nejslavnější český milostný duet.

Ach, ta láska nebeská je jeden z nejkrásnějších milostných dvojzpěvů české populární hudby. Připomeňme si jeho historii. K prvnímu setkání Waldemara Matušky a Evy Pilarové došlo v legendárním divadle Semafor, kde se zpěvačka zúčastnila konkurzu. Waldemar v té době ještě nebyl známý a Eva Pilarová tenkrát vůbec netušila, o koho jde. Asi rok se prý jen tak zdravili. Ke sblížení došlo v okamžiku, když Jiří Šlitr připravil pro Waldemara Matušku zbrusu nový duet, Ach, ta láska nebeská, který měl zazpívat s Hanou Hegerovou. „Najednou slyším, jak Walda říká, že by to chtěl raději zkusit s tou Pilarkou. To, že jsme tu píseň nakonec nazpívali spolu, bylo vlastně na Waldův podnět,“ vzpomínala Eva Pilarová a později ještě uznale přidala, že „Waldemar měl velký rozsah, krásnou barvu hlasu, zkrátka dar od Pána Boha. Nic vyumělkovaného. Všechno, co zpíval, zpíval náramně“.

Tento duet z pásma divadla Semafor „Zuzana je zase sama doma“ je dnes označován a zároveň i přijímán jako snad nejkrásnější ze všech. Text napsal Jiří Suchý. Nesmrtelná melodie tak těší posluchače už od roku 1961. Stejně se jmenuje i romantická hudební komedie s hvězdným obsazením, která byla natočena k 80. narozeninám Evy Pilarové.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio