ABBA: The Winner Takes It All

29. listopad 2021

ABBU miloval celý svět. Byla čtveřicí, která zářila. Byla také vzorem pro společnou práci, jež přináší úspěch. Jenže se něco začalo kazit. Vztahy mezi manželskými dvojicemi se postupně ocitly na bodě mrazu a všichni zjistili, že jim sláva a peníze rodinné štěstí nepřinesly.

Měli se rádi, pracovali spolu, společně zažili neúspěch i strmý start světového úspěchu. Za vším se skrýval vztah dvou párů na krátký čas i potvrzený manželstvím. 10 let v blescích fotoaparátů a nemilosrdných očích televizních kamer všechny vyčerpalo a jejich manželství se rozpadla. To je příběh slavné švédské čtveřice ABBA, která se poznala už dříve, než došlo v roce 1970 k jejímu prvnímu veřejnému vystoupení.

Divoké životní tempo skupiny ABBA narušilo především chod rodiny Agnethy a Bennyho. Agnetha se už od narození jejich prvního dítěte chtěla starat o rodinu, Björn chtěl naopak nahrávat a koncertovat, prostě z úspěchu vytěžit maximum. V roce 1977 se jim narodilo druhé dítě a Agneta si začala připadat jako štvanec. Nerada létala a měla fóbii z většího množství lidí. Od dětí nechtěla být nikdy déle než na 14 dní.

V písni The Winner Takes It All, kterou skupina nahrála v roce 1980 v době rozpadu jejího manželství s Björnem, jsou emoce už vyhrocené. Agnetha zpívá: „Byla jsem ve tvém náručí a myslela si, že tam patřím, vítěz bere všechno, poražená zůstane stranou.“ Přesto tuto píseň považuje za svou nejoblíbenější z repertoáru skupiny.

V roce 1982 došla této jedinečné obchodní značce energie a její členové se po deseti zářivých letech rozhodli udělat si přestávku. Argumentovali tím, že pokud budou chtít, mohou se kdykoli dát opět dohromady.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio