500 let důlní historie se znovu otevře veřejnosti

26. duben 2019 10:00

S podzemím unikátní historické štoly Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru se opět po osmi měsících bude moci seznámit i široká veřejnost.

Od 27. dubna začnou pravidelné prohlídky štoly, které se budou konat každý den až do 15. srpna 2019.  Po zimní přestávce tak bude zpřístupněna část jednoho z nejpozoruhodnějších rudních revírů v České republice, skarnového revíru Zlatý Kopec – Kaff. Návštěvníci se můžou do podzemí vydat na základní, nebo na velkou naučnou trasu.

Vlastní štola Johannes se nachází necelých osm kilometrů od města Boží Dar. Od dvacátých let 16. století se zde dobývaly rudy cínu, železa, mědi a později i zinku. Největším dolem revíru Zlatý Kopec — Kaff byl důl Johannes, který byl v provozu bez výraznějších přestávek od 16. století do 70. let 19. století s tím, že ještě ve 20. letech a znovu pak v 50. až 60. letech 20. století zde byl prováděn hornický průzkum.

Jde o mimořádně zachovalý komplex historických důlních děl, ve kterém horníci vyrazili podzemní komory obrovských rozměrů, jaké lze i jinde ve světě vidět jen málokde. Toto území bylo prohlášeno, v rámci krajinné památkové zóny, za chráněnou kulturní památku České republiky a tvoří významnou součást společné česko-německé nominace „Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří“ k zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.

Více informací o štole Johannes a vlastní rezervaci prohlídek lze naleznete na stránkách www.stolajohannes.cz.

autor: nkr | zdroj: Infocentrum Boží Dar
Spustit audio