28. ročník historického semináře Karla Nejdla v Alžbětiných lázních

23. listopad 2018 10:00

V Karlových Varech se opět sejdou historici a badatelé. Seminář je každoročně složený z příspěvků amatérských a profesionálních historiků, lázeňských lékařů, novinářů a publicistů.

Historický seminář vznikl v roce 1991. Tehdy jako uctění památky nedožitých 91. narozenin Karla Nejdla. Regionálního patriota, který sbíral málo známé střípky z karlovarské historie. Nadšený amatérský badatel bohužel tragicky zahynul ve svých 90 letech. Do poslední chvíle byl ale velmi aktivní. Za svůj život vytvořil cenný archiv regionálních událostí.

V letošním roce badatelé představí nejnovější archeologické výzkumy v okolí Karlových Varů. Historik Lubomír Zeman nabídne nejnovější poznatky o prvorepublikové architektuře.

Kromě významných událostí se program věnuje i takzvaným střípkům regionální historie. Například v podobě vzpomínky na Zdeňka Štěpaře, fotografa z někdejšího podniku Fotoslužba. Informace o něm vypátral další patriot a publicista Lubomír Huml.

Seminář nabídne téměř dvě desítky témat. Program setkání se v minulosti odehrával na mnoha místech lázeňského města. Například v hotelích Richmond, Imperial, anebo v koncertním sále Lázní III. Letos pořadatelé akci umístili do společenského sálu Alžbětiných Lázní. Akce se koná v neděli 25. listopadu od 9 do 17 hodin. Vstup je zdarma. 

Na přípravě programu se kromě Klubu přítel Karlových Varů podíleli karlovarské muzeum, Alžbětiny lázně a město Karlovy Vary. 

autoři: nkr , zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio